Hlavní navigace

Sociální Firefox nastupuje. V prohlížeči si vyzkoušíme Facebook Messenger

23. 10. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Mozilla slíbila, že nám letos ještě nabídne zajímavé novinky. Firefox se naučí pracovat s webovými aplikacemi jako s běžnými programy a také se v prohlížeči objeví sociální funkce. Obě novinky se blíží, druhou zmíněnou však máme doslova na dosah. Sociální API dovolí propojit web s prohlížečem. Jak by to mohlo vypadat, naznačuje ukázka, kde se s Firefoxem spojil komunikátor Facebook Messenger.

Tip: Co letos chystá Firefox? Sociální funkce, chat a webové aplikace

Bohužel se momentálně k testování nepřipojíte, ale ukázka by měla být zpřístupněna v dohledné době. K tomu, abyste ji následně spustili, se neobejdete bez poslední betaverze ohnivé lišky. V kanálu s betaverzemi se aktuálně nachází Firefox 17. Ostatně, pokud příslušná sekce na Facebooku nedetekuje správnou verzi prohlížeče, navede vás k jejímu stažení. Sociální API nemá sloužit jako zkratka k webu, spíše se zaměřuje na zpřístupnění konkrétní funkce, v ukázkovém případě jde zejména o chat.

 

Když nainstalujete Facebook Messenger pro Firefox, v nástrojové liště se objeví nový set tlačítek. Zde spatříte upozornění na události v sociální síti, stejně tak na příchozí zprávy. Důležitou součástí projektu je snadné sdílení a dohled nad vším, co je pro vás důležité. Potenciál otevřeného API je obrovský. Vyčkávejte, projekt snad bude brzy nabere další testery.

Implementace Facebook Messsengeru
Implementace Facebook Messsengeru
 

K Firefoxu se z poslední doby váže ještě jedna důležitá zpráva. Firefox nakonec bude podporovat proprietární standardy H.264, AAC a MP3. To znamená, že videa a zvuky, které budou na webu vložené pomocí tagů z HTML5, nikoli jako flashové objekty, se budou přehrávat bez zádrhelů. Dosud Mozilla protlačovala otevřené formáty a kodeky, mj. Theoru a WebM, jenže tlak ze strany konkurence ji donutil přehodnotit své stanovisko.

Microsoft v minulosti odmítl, že by jeho Internet Explorer podporoval otevřené standardy. Google je podporuje, ale spolu s nimi i zmíněné uzavřené technologie. Slíbil, že implementaci H.264 z Chromu odstraní, ale nestalo se tak. Budoucí Firefox tedy video v H.264 přehraje, platí to nicméně jen pro Windows Vista a novější, kde bude přehrávání vyřešeno skrze Windows Media Foundation. Co s Windows XP? Ať se vám to líbí nebo ne, hovoří se o možnosti využít Flash.

Aktuálně nelze vyzkoušet, jak co celé pracuje
Aktuálně nelze vyzkoušet, jak co celé pracuje

Zdroj: Mozilla | Mozilla.cz

Byl pro vás článek přínosný?