Hlavní navigace

Socket AM3+ prý nekončí a dočká se Steamrolleru. Překvapivý obrat, či fáma?

28. 9. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Následující zpráva je skutečně překvapivá. Doposud jsme měli za to, že socket AM3+ je u konce svého života a procesory Vishera budou poslední, které do této patice nainstalujete. Jejich následníci již měli využívat buď socket FM2, nebo nějakou novou platformu. Server The Inquirer však přišel s překvapivou, neřkuli těžko uvěřitelnou informací, že se smrt platformy AM3+ odkládá. Po Visheře prý přijdou i další procesory pro tento socket, a to snad i včetně čipů s architekturou Steamroller.

Představitelé AMD prý potvrdili, že socket AM3+ budou dále podporovat a po Visheře pro něj prý přijde ještě minimálně jeden nový procesor. Potíž ovšem je, že nemáme přístup k oněm originálním vyjádřením (redaktor webu si je nechal pro sebe), a nemůžeme je tedy nijak zhodnotit. Vedle předchozího měla firma také uvést, že FM2 je poslední změnou socketu předtím, než se všechny APU i CPU sejdou na jediné sjednocené platformě (tedy asi až na lowendová APU, která se pájí přímo na desku).

V červenci jsme zde informovali, že kdysi slíbená nová čipová sada 1090FX pro socket AM3+ je mrtvá. Pozdějším zvěstem, že ji AMD přece jen bude vyrábět a párovat ji bude právě s procesory architektury Steamroller, jsem se zde osobně téměř vysmál. Pokud se ale zpráva The Inquireru potvrdí, nakonec se možná ještě jejich autorům budu muset omluvit. Pokud ovšem! Nad pravdivostí této informace totiž visí mnoho otazníků, a mnoho skutečností hovoří proti.

Procesor AMD FX v socketu AM3+

Pro zrušení socketu AM3+ existuje mnoho důvodů. Jeho koncepce je zastaralejší, neumožňuje například integraci řadiče rozhraní PCI Express přímo do CPU. Existence dvou socketů navíc tříští síly firmy, jelikož musí pracovat na dvou nekompatibilních čipových sadách. Což se mimochodem projevuje i tím, že ta pro platformu AM3+ je již značně zastaralá (chybí jí třeba USB 3.0). Je rovněž tvořena dvěma čipy, což zvyšuje náklady a komplikuje návrhy a výrobu desek. Jinými slovy, AMD by si velice pomohlo, kdyby platformu AM3+ i s její řadou čipsetů mohlo opustit.

Není úplně lehké říci, proč by tento krok firma měla odložit, jak tvrdí The Inquirer. Jednou z možností je napájení. AMD u svých APU zavedla dvě třídy spotřeby, a sice 65 W a 100 W. Základní desky socketů FM1 a FM2 tedy nejsou stavěné na 125W TDP, obvyklé u výkonnějších procesorů dnes konstruovaných pro platformu AM3+. Pokud by však AMD šlo o toto, mohla firma snadno využít přechodu z patice FM1 na FM2 a specifikace pro napájení včas upravit (ještě před vydáním trinity na jaře se o něčem takovém dokonce spekulovalo).

 

Dalším možným vysvětlením je, že použití starého socketu i u třetí generace procesorů FX nějak ušetří náklady na vývoj. I tomu se mi však nechce příliš věřit, vždyť již před rokem se s eventuálním přechodem na FM2 počítalo (čip Komodo byl ale zrušen), tou dobou rozpracovaná CPU už tedy musela být určena pro nový socket. Teoreticky lze ještě uvažovat o tom, že se The Inquirer plete a že ona slíbená generace procesorů, následující po Visheře, nebude založena na Steamrolleru. Místo toho by šlo jen o mírný refresh starých procesorů s Piledriverem, tedy o něco na způsob platformy Brazos 2.0. Upgrade by to ovšem byl dost chabý a AMD by za něj mnoho chvály nesklidilo.

Socket AM3+

Zachování socketu AM3+, pokud se vůbec potvrdí, si tedy dokážu vysvětlit jen tak, že firma nechtěla u FM2 dělat žádné kompromisy, které by umožnily provoz osmijader jako je FX-8150 a vědomě možnost společného socketu zavrhla. Sloučení platformy pro APU a pro (dražší) klasická CPU by v takovém případě mínila odložit až na příští změnu socketu, která však pravděpodobně přijde až s příchodem pamětí DDR4.

Překvapivý obrat nebo jen fáma? Těžko říct
Ať už je tomu jak chce, doporučoval bych prozatím k této zprávě přistupovat s kritickou skepsí. Zatím ještě nebyla potvrzena, a může se nakonec ukázat chybnou. (Představitelům firem se takové věci stávají, vzpomeňte si například na fámu, že systém Windows Phone 8 bude zpětně kompatibilní se staršími telefony.) Velice reálná je ale zejména možnost, že si The Inquirer prostě něco popletl. Abych řekl pravdu, nevím vůbec, co si o celé věci myslet. Šance, že jde o fámu, zde bezpochyby je. AMD už ale často dokazuje, že dokáže překvapit nejrůznějšími způsoby. Nezbývá tedy, než si na vyjasnění počkat.

Zdroj: The Inquirer

Byl pro vás článek přínosný?