Hlavní navigace

Sony certifikuje některé své televizory jako „Ready for PlayStation 5“: 8K a 120 Hz

30. 7. 2020

Sdílet

Zdroj: Sony
Sony brzy začne prodávat svou novou herní konzoli PlayStation 5. Herní (Sony Interactive

Entertainment) a televizní (Sony Electronics Corporation) divize uvnitř firmy se nyní dohodly na označování televizorů vhodných pro hráče. Konzole bude v prodeji bude na konci letošního roku.

Nový PlayStation 5 bude samozřejmě fungovat na většině televizorů, však je to jen zobrazovač signálu. Označení televizorů Ready for PlayStation 5 ale znamená, že získáte nejlepší možný obraz z hráčského hlediska. Tedy vysokou obnovovací frekvenci a nízké zpoždění.

Hlavní je tedy přítomnost HDMI 2.1, se kterým televizor umí snímkovou frekvenci 120 hertzů v rozlišení 4K. U Sony to splňují modely XH90 a ZH8, ale naopak ne novinky X950H či OLED A9. Vhodné modely s HDMI 2.1 mají v nabídce i konkurenti, například LG či Samsung. Je trochu zvláštní, že se Sony nepřipravilo s portem HDMI 2.1 více dopředu a nezískalo tak více vhodných televizorů. Podle analytiků se totiž PS5 má prodávat nadmíru dobře. Byť jeho finální specifikace nebyla dlouho dostupná, dalo se to řešit softwarovou aktualizací.

Výrobce udává v herním módu (Bravia Game Mode) input lag pouze 7,2 ms. V případě televizoru ZH8 pak filmy mohou běžet v rozlišení 8K, ale 120 snímků nabídne stále ve 4K. Budoucí update má zajistit na tomto televizoru v rozlišení 8K i hraní.

Tip: Co bude lepší, Xbox Series X, nebo PlayStation 5? Zakladatel Steamu má jasno

Herní mód (stejně jako u jiných výrobců) deaktivuje různá vylepšení obrazu používaná při promítání filmů a videa obecně a soustředí se hlavně na rychlost. U Sony jej mohou uživatelé zapnout přímo z ovladače DualSense.

zdroj: Sony

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.