Hlavní navigace

Sony bude točit filmy podle vlastních videoher

23. 5. 2019

Sdílet


Filmové adaptace videoher mají kvůli nepovedeným pokusů jako Super Mario Bros. nebo všech těch béčkových Far Cryů a BloodRaynů od Uweho Bolla nepěknou pověst. Vzniká jich ale čím dál víc a často i s áčkovým rozpočtem. Jen v posledních pět letech do kin vrhly tituly jako Need for Speed, Hitman, Warcraft, Assassin's Creed, Resident Evil, Angry Birds, Tomb Raider, Rampage či čerstvě Detektiv Pikachu.

Kritické ohlasy jsou ale stále neúprosné. Wikieditoři sbírají průměrné výsledky z Rotten Tomatoes a Metacritic a známky nad 50 % jsou hodně výjimečné. Napravit tuto reputaci se v ještě listopadu pokusí Sonic the Hedgehog nebo v příštích letech Monster Hunter, Minecraft nebo nový Mortal Kombat. Velké ambice však mají také v Sony.

Japonská firma na setkání s investory oznámila, že zakládá nové filmové studio PlayStation Productions, které se postará o adaptaci videoher ze stejnojmenných konzolí. Sony aktuálně vlastní 13 herních studií, které vyvíjejí tituly, které svým zpracováním a příběhem mají k filmům velmi blízko a o adaptaci si vyloženě říkají.

TIP: Takhle vznikaly animace pro první Mortal Kombat

Jen pro PS4 vznikly hry jako Horizon Zero Dawn, God of War, The Last of Us či série Uncharted. Tato dobrodružná akce je nejvážnějším kandidátem na filmové zpracování, titul je ostatně již několik let ve fázi příprav. Vznik PlayStation Productions by mohl natáčení uspíšit.

Vlastní filmové/televizní studio už mají i Ubisoft nebo Activion. První společnost produkovala Assassin's Creed, druhá pak Warcraft a připravuje též Call of Duty. Sony má nicméně výhodu v tom, že celý koncern sdružuje herní, filmové nebo hudební tvůrce, takže se nemusí spoléhat na třetí strany. A tyto výhody se zpětně vrátí i do her, neboť Japonci chtějí výrazněji zapojit hudební produkci vydavatelství Sony Music do vlastních her a pro VR tituly využít šikovné umělce, kteří pracují na filmech.

Zdroj: Sony via Engadget

Byl pro vás článek přínosný?