Hlavní navigace

Sony kupuje Hawk-Eye, známé tenisové „jestřábí oko“

10. 3. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Sony kupuje nadějnou britskou firmu Hawk-Eye, která stojí za stejnojmenným kamerovým systémem, jenž se používá ve sportu. Tzv. jestřábí oko možná znáte ze snookeru, ale častěji se o něm mluví ve spojitosti s tenisem.

Technologie přesně sleduje dráhu míčku a hráč může zvrátit verdikt rozhodčího na základě reklamovaných výsledků jestřábího oka. Dnes už se Hawk-Eye používá na všech grandslamech a jiných velkých turnajích. Davis Cup, který se minulý týden odehrál ve vítkovického ČEZ Aréně se sice obešel bez oka, ale třeba loňské semifinále Davisova poháru proti Srbsku jej používalo.

Jestřábí oko (hawk-eye)Jestřábí oko (Hawk-Eye), foto: Livro Mecanico

Sony převezme kompletní Hawk-Eye včetně patentů, zaměstnanců, softwaru a jiných technologií. Cena však zveřejněna nebyla. Firma sídlící v Anglii generuje roční zisk okolo 1,1 milionu liber ročně, ale loni už předpokládala necelé dva miliony díky velkému zájmu z tenisového světa.

V současné době firma pracuje na jestřábím oku pro použití ve fotbale. Historie pamatuje několik případů, kdy ani pomocí televizních kamer nebylo možné určit, jestli se míč za čáru dostal, nebo ne. A o plnohodnotných videorozhodčích se ve FIFA stále jen mluví.

Zdroj: BBC

Byl pro vás článek přínosný?