Hlavní navigace

Před 20 lety přišel PlayStation 2. Dodnes zůstal nepřekonán

Sdílet

Čtvrtý březen roku 2000 se do historie zapsal jako den, kdy se začal prodávat PlayStation 2. Toho dne byl dostupný jen v domácím Japonsku, na západní trhy pronikl až na podzim. Druhé herní konzoli od Sony ale dlouhé rozestupy mezi premiérami neublížily. Konzole se vyráběla dlouhých 13 let a prodalo se jí 158 milionů kusů. Tomuto číslu se přiblížil jen kapesní Nintendo DS (155 milionů), ze stolních konzolí je nejblíže aktuální PlayStation 4 (přes 100 milionů). Pro PS2 vyšlo zhruba čtyři tisíce her, kterých se prodalo 1,5 miliardy kopií. Ani v tom nemá Sony soupeře, Nintenda Wii a DS měly obě okolo 950 milionů prodaných her. TIP: Nejprodávanější konzole historie Již v počátcích byl zájem tak velký, že Sony „zničilo“ konkurenční Segu. Ta uvedla svůj Dreamcast o rok a půl dříve a pochvalovala si úspěch v USA. Jenže po příchodu PS2 se pozornost hráčů obrátila jinam a Dreamcast nezachránily ani slevy. Sega proto v roce 2001 ukončila jeho prodej a z konzolového trhu se definitivně stáhla.

Proč se mu tak dařilo?

Důvodů, proč byl PlayStation 2 tolik úspěšný, již dnes zpětně vidíme několik. Rychle vyřadil ze hry Dreamcast a další generace jeho soupeřů v podobě Nintenda GameCube a Xboxu přišly až o rok a půl později. Obě mají na kontě jen něco přes 20 milionů prodaných kusů. Navzdory tomu, že byly technologicky pokročilejší.

U PS2 rozhodovala také sázka na software. Konzole byl zpětně kompatibilní s prvním PlayStationem, takže dřívější majitelé mohli vyměnit krabičky, ale stále hrát všechny hry. Nintendo zpětnou kompatibilitu nepřineslo a první Xbox logicky žádného předchůdce neměl. Sony si také pojistilo časovou exkluzivitu vybraných her, typickým příkladem byla série Grand Theft Auto. San Andreas se stal celkově nejúspěšnější hrou pro PS2 s více než 17 miliony kopiemi.

Řada majitelů si PS2 kupovala i kvůli přehrávání filmů. Jako jediná konzole své generace totiž měla DVD přehrávač a konzole samotná nebyla o tolik dražší než jednoúčelové přehrávače filmových kotoučů. Jistě pomohl také design připomínající spíš kus AV techniky než herní zařízení. Sony dokonce nabízelo též klasický dálkový ovladač. Osobně dodnes považuji PS2 ze nejhezčí konzoli vůbec. Atraktivitu mu neubral (spíš naopak) ani zmenšený model Slim, který se začal prodávat v roce 2004.

PlayStation 3 mimochodem vsadil na stejnou strategii, jednu dobu byl nejlevnějším Blu-ray přehrávačem.

playstation 2 versions Původní PS2 a PS2 Slim (autor: Evan-Amos / Wikipedia)

Vychytávky i nevýhody

PlayStation 2 již rovnou přišel s DualShockem, který měl vibrační odezvu a dvě analogové páčky, které výrazně zpřesnily ovládání her. Připojit se ale také další periferie naznačující budoucí vývoj her jako kamera pro snímání pohybu či mikrofon pro hudební hry.

Sony v této generaci poprvé přineslo i internetové služby a online multiplayer, ovšem až později v reakci na konkurenční Xbox. První revize PS2 proto vyžadovala zvláštní Ethernetový adaptér, Slim už jej měl v sobě. Zato však přišel o šuplík pro pevný disk, který začal být povinný pro některé rozsáhlé hry jako Final Fantasy XI. A navzdory tomu, že se do konzole dal vložit i disk, k ukládání herních pozic se stále používaly zvláštní paměťové karty.

Jeden problém dokonce skončil hromadnou žalobou v USA. Uživatelé si stěžovali na nefunkční mechaniku (tzv. Disc read error, u nás Chyba čtení disku). Zřejmě kvůli špatnému technickému návrhu se v zanášela čočka laseru a konzole odmítala přijímat disky. Sony nakonec hráče kompenzovalo 25 dolary, hrou zdarma a levnějším servisem. Problém přetrvával i u modelu Slim, který přitom dostal novou mechaniku (se štěrbinovým vkládáním).

TIP: PlayStation 5 by mohl přijít ve dvou verzích

Na co si fanoušci nejspíš moc nestěžovali, byla naopak snadná modifikovatelnost. PS2 existoval ve zlaté éře pirátství a očipované konzole byly (alespoň v Česku) velkým hitem všech bazarů. Kdo ví, kolik by Sony nakonec prodalo her nebýt levných DVD vypalovaček i médií…

Byl pro vás článek přínosný?