Hlavní navigace

Konzole Sony PlayStation 5 odhalena: podívejte se na design, hry, model Digital Edition

12. 6. 2020

Sdílet

Zdroj: Sony
Je tu velké odhalení očekávané nové konzole Sony. PlayStation 5 přináší úplně nový design a také levnější a ladnější verzi konzole bez Blu-ray mechaniky.

Konzoloví (ale přeneseně asi úplně všichni) hráči budou mít letos koncem roku velké dny, protože vyjdou nové generace jak Xboxu, tak PlayStationu. Jak bude vypadat nový Xbox Series X, to už bylo ukázáno dříve. Ale nyní byla během akce nazvané „The Future of Gaming“ čerstvě odhalená už i podoba nového PlayStationu 5 – respektive dokonce dvou.

Konzole Sony se v posledních generacích držely decentní černé, v tomto bude PlayStation 5 vyčnívat. Má tvarově odvážnější (možná by se dalo říci futuristickou) podobu míchající bílou a černou s modrým podsvícením.

Konzole bude mít dvě varianty, ovšem obě vycházejí ze stejného základního designu s bílým pláštěm, v němž je jakoby vloženo černé a modře nasvícené jádro. Plnotučná verze konzole totiž bude obsahovat optickou mechaniku (slotovou, zdá se), která přidává ze strany jakési rozšíření.

Design PlayStation 5 02 Design PlayStation 5 (Zdroj: Sony)

Štíhlá levnější verze bez mechaniky

Vedle toho ale Sony chystá také štíhlejší a symetričtější verzi, která optiku nemá a bude závislá čistě na digitální distribuci her z internetu. Podle toho se také jmenuje Digital Edition. Designově vypadá čistěji, návrhář se asi soustředil hlavně na tuto variantu. Uvidíme, možná tuto verzi bude Sony prosazovat jako mainstreamovovou formu konzole. Minimálně tato verze bude levnější, což by jí v prodejích samozřejmě dávalo výhodu.

Proti přístroji Microsoftu, který má tvar hranolu/sloupku, je PS5 svým způsobem konzervativní a zachovává přes nepravidelné tvary zhruba tvar videa/DVD přehrávače či jiné obývákové elektroniky.

Design Sony PlayStation naležato Design Sony PlayStation naležato (Zdroj: Sony, Via: Tom's Hardware)

Mělo by být také možné konzoli provozovat v položené podobě, zřejmě na stejném podstavečku, který slouží pro její pozdvižení. Nicméně primárně se asi počítá s prostorově úspornějším vertikálním stáním na podstavci.

V této poloze Sony PS5 také primárně ukazuje. Je možné, že vertikální poloha bude taky lepší pro chlazení hardwaru uvnitř. Zrovna v osvětleném vrchu jsou ventilační otvory, takže bude částečně využité přirozené stoupání teplého vzduchu.

Galerie: Odhalení Sony PlayStation 5: design, hry

Představení nových her

Sony spolu s odhalením konzole ukázalo také prezentace různých her, které se pro ni chystají. Můžete se podívat na tomto videu.

Zatím ale nebylo oficiálně sděleno více ke specifikacím. Pořád tedy máme jen ty informace, které byly odhalené v březnu. Srdcem bude osmijádrový/16vláknový procesor s architekturou AMD Zen 2 a GPU obsahující 36 CU (2304 shaderů) architektury RDNA2 či blízkého custom IP. Ty mají podávat teoretický výpočetní výkon až 10,3 TFLOPS.

Tip: Specifikace a výkon Sony PlayStation 5

Také pořád neznáme přesný termín zahájení prodeje, ale PS5 má být dostupná před Vánoci, což nejspíš znamená, že se začne prodávat někdy v listopadu (novembri).

Design PlayStation 5 11 Design PlayStation 5: gamepad (Zdroj: Sony)

Tip: Tohle je nový gamepad pro PlayStation 5. Jmenuje se DualSense

Už dříve už byl také ukázán gamepad, jenž, jak teď můžete vidět, anticipoval design hlavního přístroje bude k němu příjemně sedět. Sony chystá také další příslušenství, které ve stejném ladění konzoli rozšíří. Například sluchátka, dálkový ovladač a kameru.

Líbí se vám design Sony PlayStation 5?

Galerie: Odhalení Sony PlayStation 5: design, hry

Zdroj: Sony

Byl pro vás článek přínosný?