Hlavní navigace

PlayStation 5 bude mít pro uživatele jen 664 GB volného místa, zbytek SSD vezme systém

6. 10. 2020

Sdílet

Zdroj: Sony
Už je to asi norma, ale stejně udivuje, kolik místa na disku spotřebuje u konzolí operační systém. Na Sony PlayStation 5 budou hráči moct použít jen 664 GB.

Fanoušci hraní na konzolích teď mají už jen nějaký měsíc na to, aby si rozmysleli, který z next-gen přístrojů, které vyjdou příští měsíc, se stane jejich vyvoleným (alespoň na pár let). Teda nemají-li už dávno a natvrdo dáno, která značka je jediná správná. Teď se objevily zprávy, že Sonisté budou mít jednu drobnou nevýhodu: PlayStation 5 zdá se bude mít relativně malé úložiště proti Xboxu Series X.

Toto už jsme částečně věděli ze specifikací, kde se od počátku píše, že PS5 bude disponovat 825 GB diskového prostoru na svém speciálním NVMe SSD, zatímco Xbox Series X má uvedeno 1 TB místa. Nicméně z těchto přídělů bude vždy část rezervována pro operační systém a další software samotné konzole a na hry zůstane jen o něco menší část. Takto to bylo vždy, ale zdá se, že u PlayStation 5 by rezervované kapacity zároveň mohlo být překvapivě mnoho.

Sony pustilo konzoli Playstation 5 do rukou různým youtuberům a podobným internetovým osobnostem a díky tomu se dostaly ven snímky prostředí/operačního systému. Na jednom z nich je i přehled volného a zabraného místa, který ukazuje, kolik místa má uživatel ke svému využití.

Uživatelsky využitelné místo na PlayStation 5 je 664 GB Uživatelsky využitelné místo na PlayStation 5 je 664 GB (Zdroj: Kenzodielocke/Resetera)

Snímek je sice v azbuce, ale čísla by měla sedět a sdělují, že jde o téměř úplně prázdnou konzoli s jen 3,3 GB zabranými, přičemž zbývá něco přes 660 GB volného místa. Úplně vpravo nahoře je pak vidět, kolik je přesně kapacita vyhrazená uživateli: 664 GB. Na systém, rezervní místo a možné další tajemné účely tak Sony spotřebovala 161 GB.

Kolik vlastně systém zabírá?

Respektive, 161 GB by to bylo, pokud ono 825 GB znamená uživatelsky použitelné gigabajty počítané jako 1024 * 1024 *1024 bajtů. Je ale pravděpodobné, že Sony používá místo toho pro udání kapacity gigabajty definované jako (1000 * 1000 * 1000 bajtů (což je otravné, ale normou u výrobců disků HDD i SSD). Jestli je tomu tak, pak 825 GB dává reálně jen 768 GB a firmware by tak jako rezervu sežral „jen“ 104 GB.

Tip: Specifikace a výkon Sony PlayStation 5

Ať tak nebo tak, 664 GB není úplně mnoho, když dnešní hry začaly kolikrát svou velikostí na disku přesahovat 100 GB. Vypadá to, že volitelná rozšíření kapacity druhým SSD nebudou u těchto konzolí úplně od věci (i když samozřejmě můžete hry po dohrání zase mazat a v případě návratu k nim je znovu stahovat). Je možné, že zde pomůže komprese textur, pro kterou je PS5 navržená a díky níž by mohl být zabraný prostor „scuknutý“ proti PC verzím her.

Na druhou stranu, je teoreticky možné, že konzole, které takto mají youtubeři nebo novináři ke zkoušení, testování a poté influencerování, nemusí mít softwarové prostředí identické tomu, co bude na finálních kusech. Teoreticky by například mohly mít debugovací sestavení systému kvůli opravám chyb, které teoreticky beta testeři mohou nalézt. Ovšem debug build by byl velmi cenou pomůckou pro hacking konzole, takže ho Sony nejspíš nebude chtít pustit ven.

Je tak možné, že se uživateli použitelné místo ve finále ještě trošku zvětší proti tomu, co je na těchto screenshotech. Zvlášť když si teď nejspíš Sony poslechne všelijakou kritiku. Popravdě si nedokážu moc představit, co by na konzoli vlastně mělo potřebovat tolik místa (nejspíš jde o rezervu pro instalaci aktualizací nových a archivaci starších verzí firmwaru). Na druhou stranu, už PlayStation 4 měla takto zabraných přes 90 GB, a tam by se dalo říct totéž, takže jsme možná naivkové, že jsme těch 100+ GB nečekali. Xbox One už snad byl také hodně nenažraný (doufejme, že Series X nakonec přes to 1TB SSD nebude mít ještě míň dostupného místa než PS5).

Sony PlayStatation 5 se začne prodávat 12. listopadu ve vybraných zemích a 19. listopadu v méně vybraných, jako jsme my. Cena bude 499 $/499 € za model s mechanikou pro 4K video disky Ultra HD Blu-ray, ale jen 399 $/€, pokud se bez ní obejdete.

Galerie: Odhalení Sony PlayStation 5: design, hry

Zdroj: KitGuru, Kenzodielocke/Resetera

Byl pro vás článek přínosný?