Hlavní navigace

Sony představilo androidí modely Xperia P a Xperia U (MWC)

27. 2. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Sony v rámci své včerejší konference ještě před oficiálním startem MWC přestavila dva své nové smartphony. Jsou to modely Xperia P a Xperia U a zařadí se po bok nedávno představené vlajkové lodi Xperia S.

Celou konferenci byl cítit fakt, že společnost Sony před pár měsíci odkoupila podíl od společnosti Ericsson a nyní se vydává na svou vlastní trasu. Je to vidět i na všech třech nových smartphonech. Mají svůj specifický a nezaměnitelný design. Sony se navíc bude chtít od ostatních výrobců odlišit svým vlastním eko-systémem s názvem Sony Entertainment Network. Chce využít vlivu her z Playstationu a přenést jejich úspěch do smartphonů. V ekosystému navíc vznikne i kolekce filmů a milionů hudebních písní.

Nejdříve se zaměříme na model Xperia P. Tento model si stejně jako konkurenční Nokia Lumia 800 zakládá na těle vyrobeného z jednoho kusu slitiny. Oproti Nokii je však model P vyroben z hliníku. Sony se u tohoto modelu taktéž chlubí 4" displejem s qHD rozlišením (540 × 960 pixelů) a novou technologií „WhiteMagic“, která by měla zaručit naprosto čitelný obraz i za přímého slunečního svitu. Samozřejmostí je 1GHz procesor, 8Mpx fotoaparát s podporou nahrávání videa ve Full HD, NFC a HDMI konektor.

 Sony Xperia P a U Sony Xperia P a U Sony Xperia P a U

Pravděpodobně o něco levnější kolega, model Xperia U, bude o svou pozornost u zákazníků bojovat dvoujádrovým 1GHz procesorem, 3,5" Reality displejem s rozlišením 480 × 854 a 5Mpx fotoaparátem s možností nahrávat HD video. Na tomto modelu byla taktéž prezentována zajímavost designového svítícího proužku pod displejem (jeho barvy se postupně mění). Ten může sloužit jak indikační dioda, tak i pouze pro efekt například při prohlížení obrázku.

 Sony Xperia P a U 

Oba dva smartphony půjdou na trh s operačním systémem Android Gingerbread, již teď je ale slíbená aktualizace na novější verzi Ice Cream Sandwich někdy během druhého kvartálu roku 2012. Důležitý je pro Sony i design, proto bude možné oba modely zakoupit v různých barevných variantách.

 

A na závěr zmíním jeden doplněk, který na přednášce byl taktéž velmi vyzdvihován. Jedná se o Xperia SmartTags, malé kroužky využívající technologie NFC. Jedná se o takové přednastavené body aktivit. Například když si chcete jít zaběhat, zastavíte se u SmartTagu umístěného u dveří, přiložíte smartphone a ten dle nastavení spustí požadované aplikace – pro tento případ různé běžecké aplikace, GPS a spustí se přehrávání energetické hudby. Jedná se o drobnůstku, s trochou fantazie to ale může být mocný nástroj.

Sony Xperia P a U Sony Xperia P a U   

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku