Hlavní navigace

Sony detailně promluvilo o budoucnosti PS4 i PS5. Co nás čeká?

21. 5. 2019

Sdílet


Japonská společnost odpočítává dny, kdy prodá stomiliontý PlayStation 4. Sony to oficiálně přiznalo na setkání s investory, kde odhalilo také další plány, které má se současnou i příští generací herní konzole.

 

Dlouhý život pro PS4

PS4 ještě čekají minimálně tři roky života. Konzole je stále oblíbená, a především se během let snížily výrobní náklady natolik, že i po slevách je prodej hardwaru ziskový. Do jisté míry tak bude dotovat z počátku ztrátový PlayStation 5. Japonci také oficiálně potvrdili, že pro PS4 vydají ještě velké tituly jako The Last of Us 2, Ghost of Tsushima nebo Death Stranding, byť je velmi pravděpodobné, že všechny tři hry vyjdou ve vylepšené podobě i pro příští generaci konzole.

Sony během pěti let prodalo 96,8 milionu PS4. Každý hráč utratil v průměru 700 dolarů (za konzoli i hry). Ti, co si PS4 koupili v prvním roce, investovali dokonce až 1600 dolarů. Do sítě PSN se každý měsíc přihlásí 94 milionů uživatelů a dle Sony hráči u konzole stráví v průměru 21 hodin týdně. Firma také prozradila, že má 36 milionů předplatitelů PlayStation Plus. Dále 5,6 milionu hráčů streamuje hru do mobilů nebo počítačů přes PS4 Remote Play.

Co bude s PlayStation Now?

Jen 700 000 hráčů si předplácí cloudový streaming nazvaný PlayStation Now. Stávající infrastruktura je přitom dimenzována až pro 5 milionů uživatelů. Služba momentálně nabízí 780 her, kromě streamování umožňuje hry také stahovat. Now momentálně funguje jen na PS4 a PC, je dostupné v 19 zemích světa a využívá 15 datacenter od Amazonu.

Sony nicméně tento týden podepsalo překvapivou dohodu s hlavním rivalem a s Microsoftem budou herní cloud vyvíjet společně. To má pomoci PlayStationu Now v růstu i zlepšování kvality. Japonci uvádí, že ve střednědobém horizontu chtějí konečně nabídnout i rozlišení 1080p nebo vyšší, dále zvýšit množství obsahu, dostat hry i mimo konzole (zřejmě na mobily a televizory) a expandovat na nové trhy. Pomoci by měly i vyšší investice do marketingu, neboť počet hráčů ve srovnání s uživatelskou základnou PS4 je slabý.

„PlayStation 5“ se odhaluje

Příští generace konzole, kterou Sony stále nazývá jen jako Next Gen, již bude se streamování her přímo počítat. PS1 a PS2 se spoléhaly na optická média. PS3 a PS4 přidaly i stahování z internetu. PS5 bude jako jednu z možností mít streaming. Ten už sice funguje od začátku i na PS4, ale mezi řádky jde vyčíst, že na PS5 možná bude plnohodnotnou alternativou pro Blu-ray i stahování. Tj. mohl by nabídnout stejnou kvalitu obrazu i zvuku či stejný katalog (v současném PS Now nejsou novinky).

Sony rovněž zopakovalo informace, které nedávno prozradil hlavní architekt konzole Mark Cerny v rozhovoru pro Wired. PS5 přinese procesor Zen 2 a grafiku Navi. Místo HDD nabídne superrychlé SSD. Dorazí ray tracing, podpora rozlišení 8K i nové 3D audio.

A konzole zůstane zpětně kompatibilní se současnými hrami. To Japonci prezentovali na Spider-Manovi, kde ukázali rozdíl v rychlosti načítání mezi PS4 a prototypem PS5. Takashi Mochizuki z Wall Street Journalu na videu zachytil, že zatímco loading na PS4 Pro trval osm sekund, na PS5 bylo čekání kratší než sekundu. Rychlý paměťový subsystém také dovolí velmi rychle cestovat otevřeným světem, aniž by se čekalo na doskakování textur.

https://twitter.com/mochi_wsj/status/1130645990627631105

Sony v prezentaci rovněž uvedlo, které detaily ještě nezveřejnilo. Stále neznáme cenu, dostupnost, launchové tituly ani podobu uživatelského rozhraní.

Zdroj: Sony via Engadget

Byl pro vás článek přínosný?