Hlavní navigace

Sony Reader Wi-Fi: další Kindle killer, tentokrát nejlehčí čtečka na trhu

Sdílet

Zdroj: Redakce

Kindle 3 loni způsobil revoluci v e-knihách. Konečně někdo přinesl levnou a dobře vybavenou čtečku, jíž k dokonalosti moc nechybí. Pokud zůstaneme u zobrazovací technologie e-ink, důstanojnou konkurencí (kopií) je třeba iRiver Story HD. Ale nový zářez Sony s názvem Reader Wi-Fi PRS-T1 také stojí za pozornost.

Sony uvádí, že se jedná o nejlehčí čtečku na trhu. Jako Kindle 3 má 6" obrazovku s rozlišením 600 × 800 px a zobrazením 16 odstínů šedi, ale místo 241 gramů váží pouze 168 gramů. I rozměry jsou příjemnější: 173 × 110 × 8,9 mm oproti 190 × 123 × 8,5 mm. Faktem je, že velkou chloubou Kindlu je QWERTY klávesnice, tu Sony nenabízí. Místo toho ale má infračervený dotykový snímač a stylus (a tedy SW klávesnici). Kromě toho lze prstem otáčet stránky, přibližovat/oddalovat stránky atd.

Sony Reader Wi-Fi

Jak už název napoví, čtečku můžete naplnit nejen pomocí USB a microSD karet, ale také prostřednictvím Wi-Fi 802.11b/g/n. Nechybí jednoduchý prohlížeč webu, připojení k obchodu s e-knihami (Sony má být první, kdo spolupracuje s Rowlingovou na prodeji Harry Potterů). E-čtečka nabízí 2GB paměť, poradí si s formáty ePub, TXT a PDF. Kromě toho přečtě i obrázky a přehraje hudbu. 

Na jedno nabití slibuje výdrž až 14 000 přečtených/překreslených stránek. Nebo pokud budete každý den číst se zapnutou Wi-Fi asi půlhodinku, vydrží čtečka přibližně tři týdny.

Čtečka Sony Reader Wi-Fi PRS-T1 se má na trhu objevit v říjnu, nejdříve ve Velké Británii, Německu a Rakousku. Cenu zatím neznáme.

Zdroj: Sony

Byl pro vás článek přínosný?