Hlavní navigace

Sony vyrobilo osobní klimatizaci Reon Pocket. V létě ochladí, v zimě zahřeje

29. 7. 2019

Sdílet

Japonská společnost na svém crowdfundingovém serveru First Flight úspěšně vybrala peníze potřebné na vývoj a prodej osobní klimatizace. Jmenuje se Reon Pocket a k prvním šťastlivcům se dostane na jaře příštího roku.

Zařízení od Sony vypadá jako menší mobil. Má rozměry 116 × 54 × 20 mm a váží 85 gramů. Uloží se do speciální kapsy na tričku, která se nachází na zádech mezi lopatkami. Trik spočívá v tom, že uvnitř modulu se nachází Peltierův článek, který po přívodu elektrického proudu umí vyzařovat nebo naopak pohlcovat teplo. Tyto články dnes najdete v ledničkách do aut, slouží i pro regulaci teplot různé elektroniky. A Sony by jej rádo využilo i pro chlazení či zahřívaní lidí.

Reon Pocket prý v létě dokáže snížit teplotu o 13 °C a naopak v zimě přidat okolo 8 °C. Výkon klimatizace se řídí ručně prostřednictvím mobilní aplikace pro Android a iOS, v budoucnu půjde nastavit i automatický režim.

RECENZE: Sony Xperia 1: vysoký japonec s povedeným foťákem

Nevýhody? Zařízení bude zatím dostupné jen v Japonsku a integrovaný akumulátor dobíjitelný přes USB-C vydrží regulovat teplotu jen dvě hodiny. Cena ale není nijak dramatická. Zájemci mohli v Reon Pocket během kampaně koupit za 12 760 yenů, což odpovídá 2700 Kč.

via Engadget

Byl pro vás článek přínosný?