Hlavní navigace

Sony si dál hýčká geeky a vývojáře. Pro Xperii Z3 vydává betaverzi Androidu N

24. 4. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Japonský výrobce vychází komunitě vstříc. Ke svým zařízením vydává i čisté AOSP verze Androidu (binárky i zdrojové kódy), které si mohou pokročilí uživatelé nainstalovat na své telefony či tablety. Když loni Google testoval Android M, Sony vydalo i polofunkční betaverzi pro několik vlastních přístrojů. Sice u nich nefungoval foťák nebo modem, ale systém byl určen jen pro ověření nových funkcí systému.

Android N na Xperii Z3
Android N na Xperii Z3

Loňský pokus tentokrát Sony uchopilo trochu jinak. Podporovaný telefon je jen jeden (Xperia Z3), ale zato uživatelé toužící si vyzkoušet nový Android N nemusí kompilovat zdrojové kódy ani se spokojit s omezenou funkčností přístroje. Binární obraz systému si do mobilu nahrají pohodlně přes program Xperia Companion, který je dostupný pro Windows a OS X.

 

Stačí jen připojit telefon a na hlavní obrazovce programu držet klávesu Alt, zatímco kliknete na tlačítko Software repair. Průvodce vás pak vyzve, co s telefonem dál dělat. Stejný postup bez Altu do telefonu vrátí finální Android 6.0. Sony důrazně upozorňuje, že Android N je určen jen pro vývojáře, nikoliv pro ostré nasazení. (Ono to ani na Googlem podporovaném Nexusu 5X není žádná slast, mluvím z vlastní zkušenosti.)

Tip: Android N je tady. Přináší víceokenní režim, lepší notifikace, delší výdrž a vyšší rychlost

Zdroj: Sony

Byl pro vás článek přínosný?