Hlavní navigace

Sony za tři dny ukáže revoluční Xperii XZ2: opustí hranatý design, Compact zvětší na 5" a zruší 3,5mm jack

24. 2. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Sony chystá na barcelonském veletrhu MWC představení nové vlajkové lodi Xperia XZ2. Vedle ní se objeví také zmenšená XZ2 Compact. Mluví se také o Xperii XZ2 Pro. Japonci tentokrát nebudou čekat až na podzimní veletrh IFA a novou generaci představí již po půl roce. Přesně 26. února v 8:30 katalánského času.

U Sony jde o malou revoluci, protože po dlouhé době opustí svůj hranatý design „Omnibalance“, přejde na displeje 18:9, zruší 3,5mm jack, přidá bezdrátové dobíjení a přesune čtečku otisků na záda. Hlavně ale zřejmě zvětší velikost svého kompaktu, a to nemusí dopadnout dobře.

sony-xperia-xz2

Sony již na lednovém CESu představilo levnější modely XA2 a XA2 Ultra se čtečkou otisků prstů na zádech, jinak ale bylo vše při starém. U chystaných vlajkových lodí se vrací ke sklu a kovu, polykarbonát z minulých generací nahrazuje odolné sklo (Gorilla Glass 5) po obou stranách s kovovým rámečkem.

Design se zásadně mění z hranatého na zakulacený, čímž se ale stává i velmi podobný smartphonům ostatních výrobců. Podle uniklých obrázků se Xperia snadno zamění s novou Nokií či HTC. Sony se ale bude lišit mírně prohnutými zády, jak ostatně samo naznačuje v pozvánce na tiskovou konferenci. Něco podobného zkoušelo již LG, které mělo prohnutý rovnou celý telefon.

sony-xperia-xz2-design Prohnutá Xperia XZ2 ve srovnání se starší Xperií (foto: Xperiablog)

Zásadní proměnou prošel displej. Sony se přidalo k ostatním a přechází na poměr stran 18:9. Tento krok je někdy kontroverzní, na druhou stranu umožňuje lepší ovladatelnost i větších úhlopříček. Vlastně je ale 18:9 potřeba jen u smartphonů větších než cca 5,2", pokud tedy cíleně nechcete phablet. 18:9 se stává standardem poměrně rychle napříč výrobci i napříč cenovým spektrem a Sony je jedním z posledních, kdo stále trval na konzervativnějším a hranatém designu.

Sony ale s touto změnou pojí i jeden nepříjemný fakt. Místo zmenšení těla smartphonu jej zvětší. Xperia XZ2 bude 5,7" velký phablet a „kompakt“ se zvětší na 5". V ruce sice budou díky poměru stran působit oba modely o něco menší, ale Sony zkrátka jde s davem a svou největší odlišnost takto zbytečně upozaďuje.

sony-xperia-xz2-cele Xperia XZ2 a XZ2 Compact

O výkon se stará špičkový Snapdragon 845, stejný bude i v americké verzi chystaného Galaxy S9. Kapacita akumulátoru činí 3180 mAh, v případě kompaktu potom 2870 mAh. Opět tedy půjde o výdrž mezi jedním a dvěma dny. Podle všeho nové Xperie přijdou o sluchátkový jack, ale že by díky tomu narostla kapacita akumulátoru, to se nestane. Samozřejmostí bude nový Android 8.0 Oreo a nabíjení pomocí moderního USB-C.

Fotoaparát by měla nová Xperie převzít z modelu XZ1 Premium. Ten umí natáčet 4K HDR video, disponuje světelností f/1.8 a má rozlišení 19 Mpx. Zpomalená videa při 960 fps nyní zvládne i ve Full HD. Zda se stejný dostane i do kompaktní verze není jisté, například bezdrátové dobíjení má být pouze ve velké Xperii. Unikly také ceny, které ale nejsou nijak překvapivé. Za phabletovou Xperii XZ2 dáte asi 20 500 Kč a za „kompaktní“ XZ2 kolem 15 000 Kč.

Aktuální ceny Sony Xperia XZ2 Compact Dual SIM

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.