Hlavní navigace

Sony vylepšuje LCD: těšte se na rychlejší odezvu!

2. 12. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ačkoliv jsme se prvních LCD monitorů dočkali již v sedmdesátých letech minulého století, s jejich vytlačováním z trhu modernějšími technologiemi to alespoň prozatím nevypadá nijak zvlášť růžově. LCD má zkrátka stále co nabídnout a troufám si tvrdit, že TN modely jsou pomalu na hranici svých možností. Trvanlivost technologie (potažmo vylepšení moderních matric) se rozhodla prodloužit japonská firma Sony, která díky patentované vychytávce slibuje radikální snížení odezvy.

Celý fígl je schován za novým vertikálním uspořádáním krystalů. Současná technologie FPA je zobrazena na obrázku vlevo, nová a zatím ještě neaplikovaná „Hybrid FPA“ poté vpravo. Podle Sony by nové uspořádání mělo přinést krom již zmíněné rychlejší odezvy také další výhody: jmenovitě například lepší kvalitu obrazu, podporu pro videa s vyšší snímkovou frekvencí a také delší trvanlivost samotných panelů.

Výrobce již novinku stihl otestovat ve svých laboratořích a výsledná odezva 3 ms nevypadá zle, i když nemáme s čím srovnávat z důvodu nedostatku podrobností: i tak si ale troufám tvrdit, že takovouto odezvu by u současných non-TN monitorů bral každý všemi deseti. Sony předvede ukázku na veletrhu IDW 2010 (International Display Workshop) v japonské Fukuoce, naneštěstí se zdroj nezmiňuje o časovém horizontu aplikace do koncových produktů.

Zdroj: TC Magazine

Byl pro vás článek přínosný?