Hlavní navigace

Sony vyrobilo první snímač s integrovanou umělou inteligencí

15. 5. 2020

Sdílet

Sony vyrobilo první fotografický snímač s AI – The Intelligent Vision Sensor. Přímo na destičce se snímačem jsou i obvody pro strojové učení.

Modul pod označením IMX500 obsahuje fotografický čip o velikosti 1/2,3" s rozlišením 12,3 Mpx (velikost jednoho bodu je 1,55 μm) a logický obvod s DSP (digitální signálový procesor) s integrovanou pamětí. Senzor zvládne 4K video při 60 snímcích za sekundu, což není nic převratného. Hlavně ale dokáže analyzovat obraz během 3,1 milisekund, což znamená, že simultánně posílá dál nejen obraz, ale i metadata (co je na snímku). Používá k tomu referenční model MobileNet V1 od Googlu. Dříve se pro tyto výpočty využíval například cloud či externí procesor, řešení Sony se ale zdá mnohem bezpečnější – data nemusí opustit čip. Zkrátka na výstupu jen oznámí, co se na snímku děje, aniž by někam ten snímek vůbec posílal.

12 megapixelů, Bayerova maska a ve Full HD až 240 snímků

Modul pravděpodobně nebude určen pro smartphony, alespoň ne zpočátku. Spíše najde uplatnění v průmyslu. Třeba i v autokameře namířené na řidiče pro kontrolu bdělosti. Že nebude takovýto obraz nikam posílán je tak docela důležité. Možností je celá řada, Sony zmiňuje třeba i automatické počítání návštěvníků akcí, apod.

IMX500 je pouze senzor, celý modul je označován jako IMX501 a Sony jej bude prodávat zájemcům (firmám) za ceny 94, respektive 187 dolarů.

zdroj: Sony, GSMarena

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.