Hlavní navigace

Sony WF-1000X M3: to nejlepší do uší (recenze)

16. 9. 2019

Sdílet

Potenciální hit, to jsem předpovídal těmto sluchátkám v době jejich uvedení. Japonci totiž bezdrátová sluchátka umí velmi dobře. Minulá generace WF-1000X  byla nejlepší ve své třídě a sluchátka typu True Wireless od té doby ušla kus cesty. Velká circumaurální Sony WH-1000X M3 jsou skvělá, jak se povede jejich „miniaturní“ verzi? Minulá generace skvěle hrála i se dobře ovládala. Mezi její mínusy patřila nepovedená dobíjecí krabička, konektor microUSB a velké rozměry. Sony se poučilo jen částečně (USB-C ale pořád obří krabice), přesto se jim novinka zase povedla. Mimochodem, model WF-1000X M2 Sony nikdy nevyrobilo a vydalo rovnou na M3 (Mark3). K tématu: Test velkých bezdrátových sluchátek s aktivním potlačením hluku V balení dostanete několik náhradních špuntů ze dvou druhů materiálů a nabíjecí kablík. Sony konečně přešlo na USB-C, takže krabičku můžete dobíjet stejným kabelem, jaký dostanete k novým Xperiím či jakémukoliv lepšímu mobilu.

Sony WF 1000X M3 foto1
Sony WF 1000X M3 foto1
Sony WF 1000X M3 foto2
Sony WF 1000X M3 foto2
Sony WF 1000X M3 foto3
Sony WF 1000X M3 foto3

Nová krabička vypadá hodně luxusně, o svém stavu informuje prosvítáním diody u dvířek. Je ale pořád hrozně velká, a byť se do kapsy u košile vejde, udělá vám docela bouli. Konkurence umí rozhodně menší a kompaktnější dobíjecí stanice. Krabička také na rovině prostě nestojí – její spodní část je zakulacená a na stole může buď ležet, nebo stát vzhůru nohama. Její provedení měl zřejmě na starosti designér, který ji asi vůbec nezkoušel používat. Ale vypadá moc hezky, to zase ano.

I samotná sluchátka jsou rozměrná, proti Galaxy Buds skoro dvojnásobně. Do ucha strčíte jen samotné špunty a celé tělo sluchátka je z boltců trochu vystrčené. Rozhodně se s nimi necítíte tak kompaktně a při převlékání trika mohou vypadnout. Jinak docela drží, i když tak dobře jako Galaxy Buds mi tvarově nesedly. Ale tohle je často individuální a více vystrčený tvar bude lépe zachytávat ruchy okolí (aby je pak lépe odrušoval).

Sony WF 1000XM3 B WearingImage Large Z uší koukají hodně do stran, na reklamní fotce to ale není vidět

Sluchátka se v krabičce dobíjejí pomocí tří kontaktů. Konkrétní hodnoty akumulátorů ve sluchátkách i v krabičce výrobci většinou nesdělují, ale uvádějí dobu, po kterou můžete poslouchat muziku. Tahle vydrží i se zapnutým potlačením okolního hluku 6 hodin a krabička je poté zvládne ještě třikrát nabít. Celkem z toho vychází 24 hodin.

Sony WF 1000XM3 v uchu Sony WF 1000XM3 v uchu

Sluchátka se zapnou vložením do uší a při vyndání dojde k automatické pauze. Po čase se pak samy vypnou. Ovládat je možné je pomocí dotykové plošky, přičemž levou přepínáte ambient (lze zaměnit za spouštění Google asistenta) a pravá slouží pro pauzu/play a přepínání skladeb. Hlasitost lze ovládat pouze na telefonu.

Přepínání režimů Ambient, Noise Cancelling je docela rychlé, jenže každé přepnutí vám oznámí hlas a ten je v případě třetího režimu (Ambient Off, tedy žádná funkce není aktivní) hrozně pomalý.

Zbytek ovládáte v aplikaci Sony Headphones, kde najdete například ekvalizér s přednastavenými křivkami, úroveň odhlučnění pro jednotlivé režimy nebo kvalitu zvuku (snížením kvality docílíte stabilnějšího připojení, ale já neměl problém ani s nejvyšší kvalitou). Sony navíc rozezná, zda sedíte v letadle nebo jdete po rušné ulici a podle toho přispůsobuje úroveň okolního odhlučnění. V tom nemá konkurenci.

Sony WF 1000X M3 foto3
Sony WF 1000X M3 foto3
Sony WF 1000X M3 foto5
Sony WF 1000X M3 foto5

Sluchátka překvapivě neobsahují proprietární LDAC a zvuk vylepšují pouze pomocí kodeků AAC a SBC. Jenže i tak hrají ze všech True Wireless sluchátek na trhu asi nejlépe. Za 6500 Kč je to vzhledem k možnostem i docela dobrá koupě, ale Galaxy Buds stojí skoro polovinu, takže dobrá koupě je spíše Samsung. Tyhle Sony jsou však ještě lepší.

Ke kvalitě reprodukované hudby nemám žádné výhrady. Naprostá většina lidí nepozná rozdíl proti běžným drátovým sluchátkům, tohle Sony umí moc dobře. Hudební projev je velmi široký a dynamický. Srovnával jsem je s Galaxy Buds, kde Sony hraje o půl třídy lépe, ale je to poznat jen když je zkouším krátce po době.

Z toho plyne, že pokud nemáte netopýří sluch, dobrou službu odvedou i některá konkurenční sluchátka, která třeba mají kompaktnější krabičku a lépe padnou do uší. Pokud ale máte netopýří sluch, tak Sony je přesně pro vás. Velkou výhodou kromě kvalitního zvuku je i aplikace a rozpoznávání pohybu, což konkurence také neumí nabídnout.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.