Hlavní navigace

Sony Xperia 5: úzký kompaktní telefon se zaměřením na kameru (recenze)

6. 11. 2019

Sdílet

Xperia 5 je další vlajková loď Sony po Xperii 1, aniž by ji ovšem nahrazovala. Topmodely jsou nyní dva. Opět jde o protáhlý smartphone s poměrem stran 21:9, což se stává novým poznávacím znakem Xperií. Oba modely sdílí stejný hardware a liší se hlavně velikostí displeje.

V portfoliu má japonský výrobce ještě střední třídu zahrnující Xperii 10 (a 10 Plus) a Xperii L3. Stále se doprodávají starší modely, ale jinak je nabídka Sony vcelku štíhlá. Což je spíše dobře. Logiku ve značení modelů ale moc nehledejte. Kromě netradičního poměru stran se Sony chlubí hlavně fotografickými funkcemi převzatými z profesionálních fotoaparátů a displejem odkazujícím na televizory Bravia (ač tady ne zrovna poměrem stran…). Jde spíše o OLED, standard BT.2020 a plné pokrytí prostoru DCI-P3 s vyvážením bílé. Sony je také jedinou značkou, která produkuje smartphony i fotoaparáty, takže má z čeho těžit. Jde například o mobilní čip BionZ či autofokus na oči i u zvířat.

model Sony Xperia 5
displej 6,1" (21:9) OLED, 1080 × 2520 px, HDR
rozměry a hmotnost 158 × 68 × 8,2 mm / 164 g
SoC a RAM Snapdragon 855 (7 nm), 6
úložiště 128 GB GB, paměťová karta: microSD
akumulátor 3140 mAh
kamery Hlavní kamera: 12 Mpx, f/1.6, PDAF, OIS, 26 mm. Ultraširoká: 12 Mpx f/2.4 16 mm (130°). Teleobjektiv: 12 Mpx, f/2.4, 52 mm (2× zoom), OIS. Další: ne
selfie foťák 8 Mpx 24mm
konektor USB-C 3.1
SIM (hybridní) 2× nanoSIM
bezdrátové sítě Wi-Fi (802.11ac), Bluetooth 5.0 (aptX, LDAC), GPS, Glonass, BDS, Galileo, NFC: ano, infraport: ne
čtečka otisků prstů ano, na boku
doporučená cena při uvedení 19 990 Kč

Menší je lepší

Xperia 5 je vedle Xperie 1 o tři tisíce levnější, ale také menší (hurá) a zaměřená na jiný typ uživatele. Sony říká, že se soustředí na mladší, ale i více na ženy. Z mého pohledu však spíše na zájemce o menší telefon, neboť Xperia 1 je sice úzká, ale pořád dost velká. Zato Xperia 5 má 68 milimetrů na šířku, což je už srovnatelné s Compacty – ale také to věští, že už možná nové Compacty nebudou.

Tip: Sony Xperia 1: vysoký japonec s povedeným foťákem (recenze)

Na pravé straně Xperie 5 je poměrně hodně ovladačů. Kromě kolébky pro hlasitost ještě zapínací tlačítko, čtečka otisků a spoušť fotoaparátu. Dole pak pouze nabíjecí USB-C a reproduktor, nalevo šuplík pro karty, opět s klasicky složitou konstrukcí. Sony holt neumí šuplík udělat jednoduše. Alespoň jedno zlepšení zde nastalo – při vysunutí šuplíku už konečně nenásleduje restart telefonu, jako u minulých Xperií. Z těla telefonu vystupuje kamera a na stole se tak telefon klasicky giglá.

Displej

Rozlišení Full HD je v mnoha ohledech vhodnější, než extrémní 4K u Xperie 1. Při šířce 68 milimetrů padne dobře do ruky (Xperie Compact měly 65 mm). OLED poskytne dokonalý kontrast a nechybí ani podpora HDR. Rozsah jasu je 2 až 338 nitů. Úroveň černé je samozřejmě dokonalá. Obraz doplňují reproduktory s podporou Dolby Atmos hrající poměrně dobře. Ovšem funkci dynamických vibrací, kdy telefon vibruje do rytmu hudby či hry zřejmě vypnete stejně jako u Xperie 1. Ne že by nefungovala, ale nenašel jsem její smysl.

Sony Xperia 5 displej režim autora
Sony Xperia 5 displej režim autora
Sony Xperia 5 displej režim standard
Sony Xperia 5 displej režim standard

Displej nemá žádný výřez ani průstřel, na to Sony neužije. A nechybí ani notifikační dioda, přestože díky OLEDu je zde i funkce Always-On.

Sony nabízí dva režimy obrazu. Ten standardní má široký gamut odpovídající AdobeRGB a vyvážení bílé posunuté hodně do modra. Druhý režim nazvaný Režim autora má být přesnější k tomu, co s obrazem zamýšlel režisér, hodí se tedy třeba pro sledování filmů a Sony také umožňuje nastavit jej pouze pro některé aplikace. Jeho gamut je menší, odpovídá sRGB a barvy jsou teplejší, byť stále posunuté do modra. Co tedy Sony myslelo vyváženými barvami není úplně jasné.

Výbava, výdrž a výkon

Všechny smartphony již mají pouze USB-C, v případě vlajkových lodí pak jde o standard USB 3.1. Chybí sluchátkový jack, jsou zde sloty na dvě nanoSIM hybridně s microSD. Čtečka otisků prstů na boku není společná s odemykacím tlačítkem, ale odemknout displej lze pouze čtečkou. Odolnost odpovídá IP68 a sklo chrání Gorilla Glass 6.

Hardware by měl být shodný s Xperií 1, kromě displeje se liší jen mírně velikostí akumulátoru (menší o 190 mAh). Naměřený výkon je velmi mírně nižší, ale na hranici statistické chyby. Výdrž však šla nahoru, přeci jen Full HD vs. 4K je znát. Hlavně u přehrávání videa.

Za hodinu v nabíječce se dostanete na 80 %, Sony podporuje standard Power Delivery 2.0. Ovšem řada konkurenčních adaptérů s touhle Xperií vůbec nefunguje. Budete tak nejspíše potřebovat vždy nabíječku od Sony. Ta má navíc na obou stranách konektor USB-C, což je odvážné (chválím).

Sony Xperia 5 foto7

Sony aplikovalo i funkci pro ochranu baterie, což znamená dobití jen na 90 %, přičemž odhadne, kdy nabíjení skončí (například ráno, ale telefon se učí podle zvyků uživatele), a až chvíli před koncem baterii nabije naplno. Tento čas můžete nastavit i ručně.

výkon
Antutu 6 344 638 bodů
PCMark (Work 2.0) 8 790 bodů
výdrž
akumulátor 3140 mAh
PCMark (Battery 2)  9:30 h
výdrž při přehrávání videa 1080p HEVC  18:33 h
spotřeba za hodinu (PC Mark) 331 mAh
spotřeba za hodinu (u videa) 169 mAh
úroveň nabití za 60 minut (%) 80 %
úroveň nabití za 60 minut (mAh) 2512 mAh

Fotoaparát

Sestava tří kamer je také zcela shodná s Xperií 1. Všechny čočky mají 12 Mpx, je zde hlavní kamera se světelností f/1.6, širokoúhlá a teleobjektiv se 2× zoomem. Video nahrává v rozlišení 4K a selfie kamera má 8 Mpx.

Sony Xperia 5 foto8

Telefon nemá populární noční režim, ale boduje technlogií Eye Autofocus, kterou si Xperia vypůjčila z fotoaparátů Sony Alpha. Pro hračičky je zde možnot natáčet přes aplikaci Cinema Pro, kde se budete opravdu cítit jako amatérský – či možná jako profesionální kameraman. Jsou zde filtry i možnost nastavit snímkovou frekvenci na filmových 24 fps.

Sony Xperia 5 foto5 Sony Xperia 5 foto5

Fotogalerie

Sony Xperia 5 kamera foto9

 

 

Hodnocení

Nová Xperia je podle očekávání dobrá, ale také spíše dražší. Sony ji do Česka dovezlo ve všech barevných kombinacích a hlavně červená je krásná. Takových smartphonů na našem trhu mnoho není.

Provedení telefonu je elegantní, v krbičce dostanete pecková sluchátka na 3,5mm jack a redukci. K telefonu bez jacku mohlo Sony rovnou dávat USB-C sluchátka. Telefon nicméně podporuje Bluetooth 5.0 spolu s kodeky LDAC i aptX.

Čtečka na boku je velmi přesná, neměl jsem s ní nikdy problémy a určitě jde stále o lepší řešení, než v případě čtečky pod displejem (jako u Samsungu či Huawei).

Nic naplat, Xperii 5 si budou lidé kupovat hlavně kvůli úzkému displeji – a ze stejného důvodu si ji někteří nekoupí. Za sebe však musím napsat, že tahle „nudle“ má něco do sebe a dobře se drží. Protáhlý displej je na některé činnosti lepší, a jiné zase horší.

Xperie 5 je podle mě lepší, než Xperia 1. Z větší části kvůli velikosti, z menší kvůli displeji (= vyšší výdrž), dále i díky ceně. Xperia 5 nemá bezdrátové nabíjení, ale zato výkonu na rozdávání a určitě se v dnešní nabídce neztratí. Sony ji nabízí v akci spolu s velmi dobrými bezdrátovými sluchátky WF-1000XM v hodnotě 6000 Kč.

model Sony Xperia 5
označení modelu J9210
barevné varianty Blue, Red, Black, Grey
barevné varianty v Česku modrá, červená, černá, šedá
operační systém Android
představení září 2019 (IFA Berlín)
zahájení prodeje v Česku říjen 2019
doporučená cena při uvedení 19 990 Kč
aktuální cena
Displej a velikost
displej 6,1" (21:9) OLED, 1080 × 2520 px, HDR
rozměry a hmotnost 158 × 68 × 8,2 mm / 164 g
spočítaná skutečná velikost telefonu (bez rohů) 6,83"
Hardware a akumulátor
SoC Snapdragon 855 (7 nm)
SoC CPU osmijádro (1×2,84 GHz Kryo 485 & 3×2,42 GHz Kryo 485 & 4×1,8 GHz Kryo 485)
SoC GPU Adreno 640
RAM 6 GB
úložiště 128 GB
akumulátor 3140 mAh
nabíječka 18W (USB Power Delivery 2.0)
bezdrátové nabíjení ne
Kamera
hlavní kamera 12 Mpx, f/1.6, PDAF, OIS, 26 mm
širokoúhlá kamera 12 Mpx f/2.4 16 mm (130°)
teleobjektiv 12 Mpx, f/2.4, 52 mm (2× zoom), OIS
další kamery ne
video 4K, EIS
přední foťák 8 Mpx 24mm
Výbava
konektor USB-C 3.1
Single SIM / Dual SIM (hybridní) 2× nanoSIM
paměťová karta microSD
sluchátkový jack ne
Wi-Fi Wi-Fi (802.11ac)
Bluetooth, NFC Bluetooth 5.0 (aptX, LDAC)
GPS GPS, Glonass, BDS, Galileo
NFC ano
infraport ne
čtečka otisků prstů ano, na boku
zvýšená odolnost IP65/IP68, Gorilla Glass 6

 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.