Hlavní navigace

Proč Xperie nefotí tak dobře, i když Sony dodává foťáky pro Huawei nebo Apple?

Sdílet


Sony je největším výrobcem obrazových snímačů pro mobily. Senzory dodává i pro Huawei, Google nebo Apple, na které se v testech pějí chvály, zatímco domácí Xperie tak dobrý dojem nezanechávají. Paradox, nad nimž si fanoušci lámali hlavu, už má odpověď. Šéf marketingu Adam Marsh řekl pro Trusted Reviews, proč fotomobily od Sony zaspaly za konkurencí.

Může za to rivalita uvnitř japonské firmy. Foťáky řady CyberShot, Alpha a Xperia připravují odlišné týmy a ty se o zkušenosti nechtěly dělit s ostatními. (Bez)zrcadlovky Alpha i profi kompakty CyberShot přitom patří do špičky v oboru a v mnoha ohledech určují trendy. Podle Marshe ale uvnitř Sony dosud panoval názor, že přece se technologie z foťáku za 90 000 Kč nebudou nasazovat do mobilu za zlomek ceny.

To už neplatí. Loni v létě se stal hlavou mobilní divize Kimio Maki, který do té doby vedl právě divizi fotoaparátů. A je to zřejmě on, kdo ukončil vývoj Xperie XZ4 a rozjel Xperii 1. Zde už konečně dává smysl neustálá změna názvů modelových řady. Teď Sony začíná s čistým štítem, proto jednička.

Právě Xperia 1 poprvé čerpá ze zkušeností Alphy. Sony využilo například její obrazový procesor Bionz X, který zpracovává snímky ještě, než se dostanou do aplikace. Xperia se díky tomu naučila nové triky. Šum odstraňuje ještě na surových datech ze senzoru, nikoliv až z komprimovaného JPEGu. Snímky tak budou ostřejší a čistší. Vůbec poprvé bude možné z Xperií dostat i RAWy.

Foťák navíc dokáže velmi rychle kontinuálně ostřit, takže Xperia 1 fotí v plném rozlišení až 10 snímků za sekundu s průběžným autofocusem. A foťák umí u portrétů ostřit na oči a i ty průběžně sledovat. Z Alphy si Xperia patrně vezme také různé softwarové triky.

Dávno totiž neplatí, že kvalitní snímek dělá snímač a objektiv. Zpracování na úrovni procesoru (firmwaru) nebo postprocessing v samotné aplikaci hraje velmi důležitou roli. To ostatně dokazuje, proč jiné mobily se stejnými snímači fotí odlišně. Sony se tak možná konečně dostane mezi elitu.

Xperia ale sází i na nový hardware. Sony se doposud u svých top modelů drželo jednoho 20Mpx foťáku, teď tam má hned tři 12Mpx. Ten hlavní má větší pixely (zachytí více světla), světelnější objektiv, konečně i hybridní stabilizaci kombinující optickou a elektronickou. Tomu tam sekundují ještě ultraširokáč a modul s teleobjektivem.

Marsh mimo jiné také vysvětlil, proč Sony nesáhlo po novém 48Mpx senzoru, který najdeme v Honoru View 20 nebo Xiaomi Mi 9. Odpověď jsme ale sami tušili. Nejde totiž o třívrstvý (stacked) senzor, který by obsahoval i rychlou paměť. A ta je důležitá pro rychlé focení na natáčení videa v 960 fps, což poslední Xperie zvládaly. Snad tedy Xperia 1 konečně dostojí papírovým předpokladům.

Byl pro vás článek přínosný?