Hlavní navigace

Zeiss „zahnul“ Nokii. Objektivy bude dodávat i do mobilů od Sony

26. 2. 2020

Sdílet

Je to již 15 let, co se v Nokii N90 objevil foťák s objektivem od Zeisse. Od té doby se přední výrobci mobilů ještě několikrát spojili s německými ikonami v oblasti optiky. LG, BlackBerry a Oppo jednu dobu využívaly objektivy od společnosti Schneider-Kreuznach. Huawei zase spolupracuje s Leicou. Nokia zůstala spjatá se Zeissem, i když s finskou značkou nakládaly Microsoft a poté HMD Global.

Německou společnost už ale budeme vídat i na jiných telefonech. Zeiss podepsal strategickou dohodu se Sony a nově představená Xperia 1 II je prvním potomkem tohoto partnerství. S foťákem navíc mobilní divizi pomáhal tým, který pracuje na špičkových bezzrcadlovkách Alpha. Tím by se Xperie měly definitivně vymanit z nelichotivé pozice, kdy Japonci dodávají snímače do většiny nejlepších fotomobilů, ale sami je ve svých mobilech zkrotit nedokážou.

Minimálně na papíru to u Xperie 1 II vypadá dobře. Vzadu najdeme tři klasické foťáky a jeden modul pro výpočet hloubky scény. Tři hlavní využívají rozlišení 12 Mpx. Primární foťák disponuje velkým snímačem (1/1,7") se světelným a opticky stabilizovaným objektivem. Další modul nabídne 3× zoom s OIS a poslední pak ultraširoký záběr. Celkově tak telefon pokryje (přepočtené) ohniskové vzdálenosti od 16 do 70 mm. Objektivy Zeiss najdeme u všech tří, navíc nesou značku T*, kterým výrobce označuje pokročilou antireflexní vrstvu.

Telefon nabídne nejrychlejší sekvenční snímání, zvládne fotit až 20 obrazů za sekundu s průběžným ostřením a automatickou expozicí (platí jen pro primární foťák). Video umí točit ve 4K s 24 až 60 fps a HDR. U záznamu lze využít pětiosou hybridní stabilizaci i superslowmo režim 1080p960. Uživatelům zůstane i možnost expozici ovládat plně manuálně. Zvuk se nahrává na vysoce citlivý stereo mikrofon. Snad se papírové předpoklady promění v realitu i v našich testech.

PS: Sony a Zeiss spolupracují již od roku 1996, německé objektivy se ale objevily jen u kamer a foťáků, nikoliv mobilů.

Zdroj: Sony

Byl pro vás článek přínosný?