Hlavní navigace

Sony čekají velké změny. Zavírá továrnu na Xperie a divizi mobilů sloučí s jinou

29. 3. 2019

Sdílet

Sony Corporation bude mít od 1. dubna 2019 jinou podobu. Japonská společnost oznámila, že přeuspořádá jednotlivé divize. Vznikne oddělení Electronics Products & Solutions, které pojme divize kamer, foťáků (Imaging Products & Solutions), audio/video techniky (Home Entertainment & Sound) a mobilů (Mobile Communications). Nezávisle budou stát filmová, hudební, videoherní a polovodičová divize.

Důvod restrukturalizaci firma neuvedla, ale teoreticky tím sníží náklady, zefektivní procesy uvnitř firmy a donutí dosud samostatné divize lépe spolupracovat a sdílet technologie. Zrovna nedávno vyšla najevo velká rivalita mezi divizi mobilů a fotoaparátů, která vedla k tomu, že Xperie nefotily tak dobře, jak by mohly. V jedné velké divizi se navíc snadno skryjí případné dílčí neúspěchy jednotlivých částí, což je vidět například po restrukturalizaci Microsoftu.

Problém se týká hlavně mobilní divize, která se v roce 2018 poprvé propadla do ztráty. Podle finančních zprávy za první tři čtvrtletí firma utržila 387,5 miliardy jenů (3,5 mld. USD), což bylo o třetinu méně než ve stejném období o rok dříve. A místo provozního zisku 17 miliard divize prodělala 56,1 miliardy. Trápí se také AV technika, kde příjmy i zisky rovněž klesly, ale Sony se pořád drží spolehlivě v černých číslech.

sony 18q3 Mobilní divize Sony jako jediná prodělává (zdroj: Sony)

Podle agentury Reuters také Sony uzavře svou pekingskou továrnu na mobily a začne více outsourcovat, což by mělo přinést další úlevy firemní kase. V roce 2017 firma prodala 13,5 milionu Xperií a odhaduje, že za rok 2018 to bude jen 7 milionů.

Byl pro vás článek přínosný?