Hlavní navigace

Kodi tvrdí: Sony nás blokuje na nových televizorech s Android TV Oreo (aktualizováno)

8. 1. 2019

Sdílet

Zdroj: Redakce
Doplněno oficiální vyjádření Sony: 

Kodi je jednou z několika tisíc aplikací na Google Play. Sony provádí doporučování aplikací, ale žádné aplikace z Google Play neblokuje, ani nemůže. (Kodi is one of several thousand apps on Google Play on Sony's Android TVs. While Sony does curate recommended apps, we cannot and do not block Google Play apps.)

Původní článek:

Sony ve svých nových televizorech s Androidem blokuje Kodi. Tuto informaci zveřejnili tvůrci aplikace poté, co se s problémem setkali její uživatelé. Kodi lze nainstalovat na mnoho platforem, z těch televizních ale pouze na Android TV. Sony aktuálně updatuje Android TV na verzi 8 (Oreo), a právě u něj začaly mít uživatelé problémy projevující se jako "error -506".

Na jiných zařízeních s Android TV běží Kodi bez problémů, na rozdíl od Netflixu či Amazon Primu pro něj výrobce ani nepotřebuje licenci. Vyzkoušel jsem jej třeba na Nvidii Shield TV a set-top-boxu od SledováníTV, oba taktéž s Androidem TV verze 8.

Sony se k aplikacím třetích stran běžně nevyjadřuje, ale pokud na jiných televizorech s Android TV fungují, někde bude problém. Uživatelé sami našli řešení v podobě změny Package ID a překompilování aplikace s jiným vnitřním názvem. Poté Kodi lze na televizory Sony nainstalovat, což je samo o sobě hodně podezřelé. Blokovaný je i DTS zvuk, který prý funguje pouze při zapojení externího přehrávače přes HDMI, ale už ne z interní aplikace.

TipJak nastavit a používat Kodi, nejlepší aplikaci pro televizor

Ač je aplikace sama naprosto legální a původně (kdysi dávno) byla součástí Xboxu, slouží často k přehrávání stažených filmů a seriálů. Kodi proto leží v žaludku mnoha společnostem, které mají vazby i na výrobce televizorů. Žádný se ještě neodhodlal populární Kodi blokovat, ovšem předinstalovat si jej také nikdo nedovolí. Ve článku není přímý důkaz úmyslného blokování, pravděpodobně jde spíše jen o technickou chybu, a tvrzení Kodi je vcelku odvážné. Tvůrci Kodi po svých zkušenostech ovšem i na fóru doporučují používat televizory jiné značky.

Aplikace Kodi je jeden z hlavních důvodů, proč si kupovat televizor zrovna s Androidem. Pro Tizen (Samsung), WebOS (LG) ani MyHomeScreen (Panasonic) vůbec neexistuje a zprovozníte jej pouze z externího zařízení. Mnohem svižnější Android TV získáte přes Nvidii Shield, což je ale zrovna v případě televizorů od Sony či Philipsu investice do již „druhého“ Androidu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.