Hlavní navigace

Musk to dokázal. SpaceX Crew Dragon s lidskou posádkou úspěšně přistál

2. 8. 2020

Sdílet

Zdroj: SpaceX
SpaceX píše historii. Soukromé společnosti se na konci května podařilo vůbec poprvé dostat lidskou posádku do vesmíru a nyní ji i úspěšně dopravit zpět na zemi. Loď Crew Dragon s veterány NASA Doughem Hurleym and Bobem Behnkenem přistála po dvaceti hodinách letu od ISS na Zemi. V oceánu kousek od Floridy.

První pilotovaný let s lidskou posádkou z území Spjených států po téměř deseti letech byl společným podnikem SpaceX a NASA. Elon Musk dodal loď a raketu Falcon 9, NASA zase astronauty.

Loď Crew Dragon otestovala své schopnosti už loni na jaře, kdy letěla k mezinárodní vesmírné stanici ISS ještě bez posádky. Tedy seděla v ní figurína jménem Ripleyová. Crew Dragon v budoucích letech uveze až čtyři astronauty.

SpaceX Crew Dragon přistává SpaceX Crew Dragon přistává

Zatímco nosná raketa Falcon 9 přistává zpět na zemi krátce po startu a odpojení hlavní lodi pomocí zažehnutých trysek, jimiž brzdí, tak Crew Dragon pěkně postaru přistává na padácích.Ty se automaticky otevřou po vstupu do atmosféry a zpomalují pád až na rychlost 24 km/h. Startovací rychlost po odpojení od ISS přitom byla zhruba 28 tisíc km/h.

Tip: Proč nebude Crew Dragon nakonec přistávat pomocí motorů?

Schopnost přistát zcela řízeně měly raketoplány, Crew Dragon je kapsle stejně jako bývaly Apolla. V oceánu pak astronauty i kapsli vyzvedne připravený tým, což je operace, kterou NASA dělala naposledy před 45 lety. V dobách letů společného programu Sojuz-Apollo a stanice Skylab.

Přestože SpaceX již vezla lidskou posádku, stále ještě šlo hlavně o test a ne regulérní misi. Další let má již SpaceX jistý a nyní je pro NASA prakticky hlavním dopravcem. Boeing se stal až tím druhým.

zdroj: NASA

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.