Hlavní navigace

Nová loď SpaceX si odskočila o pár metrů dál (video)

28. 8. 2019

Sdílet

Společnost SpaceX včera v Texasu uskutečnila druhý a zároveň poslední let lodi Starhopper. Ta neměla nikdy v plánu dosáhnout vesmíru, šlo jen o testovacího předskokana důležitého pro vývoj nové lodě Starship. S ní chce Muskova firma létat k Měsíci i Marsu. Starhopper sloužil k ověřeních nových technologií, zejména motoru Raptor, který nabídne vyšší tah oproti současně používaným Merlinům (ve Falconu 9 a Heavy).

První test Starhopperu proběhl již v červenci, „hvězdný skokan“ dosáhl výšky pouze 20 metrů. Při druhému pokusu z 27. srpna měl vyletět až 200 metrů nad zem, nakonec však zvládl jen 150. Firma je i tak s testem spokojena, motor i stabilizační trysky fungovaly, Starhopper úspěšně přistál na nedaleké plošině a nedošlo k žádnému závažnému poškození.

Zkušenosti teď SpaceX zužitkuje při stavbě prvních prototypů Starshipu. Ty připravují hned dva nezávislé týmy. V Texasu vzniká stroj s označením Mk1, na Floridě pak Mk2. Ač si oba týmy vyměňují zkušeností, odlišný přístup může vést k různým řešením a SpaceX chce vnitrofiremní konkurenci využít ve svůj prospěch. Finální design se tak bude odvíjet od lepšího prototypu.

TIP: Letenku na Mars si jednou bude moci dovolit „každý“, básní Elon Musk

Starship by měl poprvé letět v roce 2021, ale v Muskově kalendáři je třeba vždy přičíst nějaký rok navíc. Starship spolu s raketou Super Heavy mají být nástupci současných Falconů a lodí Dragon. Budou sloužit k letům na oběžnou dráhu, cestování po sluneční soustavě, ale SpaceX by chtěla loď využít i k mezikontinentálním letům tak, aby všech velká města propojila zhruba půlhodinovou cestou.

via Space.com

Byl pro vás článek přínosný?