Hlavní navigace

Speciální SSD řadiče přímo pro USB 3.0/3.2: z klíčenek se stanou plnohodnotné externí disky

6. 6. 2019

Sdílet

Externí SSD jako přídavná úložiště bývala kvůli cenám za gigabajt dost luxus, ale s tím, jak se menší SSD přiblížila ceně HDD, se z nich začala stávat o dost praktičtější věc. Vypadá to, že by se v této oblasti mohlo začít objevovat hodně zařízení, která budou současně ekvivalent externího HDD, ale rozměrově spíš větší USB klíčenka. Výrobci řadičů pro SSD teď totiž uvádějí čipy, které budou mít funkce standardních SSD řadičů a zároveň fungovat rovnou z rozhraní USB jako jednoduché řadiče klíčenek.

Externí SSD dnes funguje stejně jako externí HDD – mají uvnitř klasické součástky disku typicky se řadičem pro rozhraní SATA. A pro externí připojování do USB je pak použitý další můstek (v podstatě implementující rozhraní SATA). Phison a SiliconMotion teď ale představili řadiče pro SSD, které komunikují se systémem rovnou přes USB, takže budou levnější a možná i lépe fungovat. Takové externí disky se vlastně budou od klíčenek lišit jen tím, že v nich bude větší množství čipů NAND, budou ale také moci mít konstrukci pro přímé zasunutí do portu a nepotřebovat propojovací kabel.

SiliconMotion SM3282: pro levná externí SSD

První z těchto čipů je SM3282 od výrobce SiliconMotion, jenž je navržen pro rozhraní USB 3.0 (neboli USB 3.2 Gen1) a tedy pro levnější typy zařízení. Toto rozhraní (s teoretickou maximální přenosovou rychlostí 5,0 Gb/s) bude v praxi o něco pomalejší než SATA. Řadič bude mít jen dva kanály (pro desktopová SSD se používají čtyři nebo osm), na každém z nich budou moci sedět až čtyři čipy NAND. Těm řadič zajišťuje integrovanými regulátory také napájení, nemá také vyžadovat externí generátor taktu. Řadič je přichystán pro provoz s 3D NAND typu TLC i QLC od všech výrobců – Hynixu, Toshiby/WD, Samsungu i Micronu/Intelu. Řadič zdá se nepoužívá mezipaměť DRAM, což nicméně u externího SSD asi je dobře, protože by to mělo dávat větší jistotu proti náhlému odpojení.

SiliconMotion SM3282 na Computexu 2019 AnandTech 3 Prototyp SSD s řadičem SiliconMotion SM3282 na Computexu 2019 (Zdroj: AnandTech)

Podle SiliconMotion budou SSD s tímto čipem podporovat UASP a zvládat rychlosti čtení a zápisu přes 400 MB/s. Řadič podporuje „vysoké kapacity“, standardně ale asi zatím budeme vídat maximálně 1 TB (s osmi 1Tb čipy QLC). Takové disky/klíčenky budou moci mít konektor USB 3.0 typu C nebo A. Firma ukazovala na Computexu prototypy, které mají poměrně velké a dlouhé PCB podobné modulům M.2. To by v klíčenkovém provedení nebylo zas tak praktické, ale pokud by se použila pouzdra, v kterých je víc čipů NAND najednou, mohla by deska být o dost menší a externí SSD drobnější.

SiliconMotion SM3282 na Computexu 2019 AnandTech Prezentace SiliconMotion SM3282 na Computexu 2019. Jde o prototypy s NAND různých výrobců (Zdroj: AnandTech)

Phison má řadič pro 20Gbps Superspeed USB

Řadič tohoto druhu ukazovala i druhá firma hrající v současnosti první řadičovou ligu, Phison. Jeho řadič označený U17 (nebo dlouze PS2251-17) se ale už bude blížit spíš NVMe modulům. Je totiž navržený pro nové rozhraní USB 3.2 Gen2x2 s rychlostí až 20 Gb/s (alias také Superspeed USB 20Gbps). To ještě v počítačích nemáme, ale řadiče od firmy ASMedia budou brzo k dispozici a první desky/PC/notebooky s nimi mají být na prodej ještě letos.

Také Phison U17 bude jenom dvoukanálový řadič, ale teoreticky podporuje kapacitu až 2 TB (podporuje až 16 čipů NAND). Při připojení na port USB-C 3.2 Gen2x2 mají SSD s tímto čipem dosahovat rychlosti sekvenčního čtení až 1300 MB/s a sekvenčního zápisu až 1100 MB/s. V náhodném přístupu s 4KB bloky má dosahovat až 200 000 IOPS. Podporována je opět jak TLC NAND, tak QLC, která by se asi výrobcům disků pro tuto roli měla zvlášť zamlouvat z důvodu vysokých kapacit na jeden čip (na 500GB úložiště stačí čtyři 1Tb křemíky NAND).

Phison U17 na Computexu 2019 ComputerBase Prezentace Phisonu U17 na Computexu 2019 (Zdroj: ComputerBase)

Podobně rychlá externí SSD s řadičem U17 se ovšem objeví na trhu až za nějakou dobu. Phison uvádí, že vzorky budou k dispozici v posledním čtvrtletí letošního roku, takže externí SSD různých výrobců se mohou v obchodech ukázat až v příštím roce. Ovšem to trochu asi souvisí s tím, že USB 3.2 Gen2x2 se také více rozšíří až v roce 2020. Každopádně ale díky podobným externím SSD nebude těmto portům scházet možnost využití.

Galerie: řadiče SiliconMotion SM3282 a Phison U17 pro USB externí SSD

Byl pro vás článek přínosný?