Hlavní navigace

Specifikace MA-USB je na světě. Začíná druhý pokus o prosazení bezdrátového USB

19. 3. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Organizace USB-IF oficiálně oznámila dokončení specifikace nového standardu Media Agnostic (MA) USB v1.0.

Specifikace MA-USB je určena ke zprostředkování komunikace prostřednictvím USB protokolu bez potřeby kabelového spojení, přičemž podporuje několik druhů bezdrátových sítí. Jde o Wi-Fi na frekvenci 2.4 GHz a 5 GHz, WiGig na frekvenci 60 GHz (gigabitové spojení 802.11ad) a WiMedia UWB, tedy ultra-širokopásmové spojení mezi 3,1 a 10,6 GHz.

Jde již o druhý pokus organizace USB-IF prosadit používání bezdrátového USB. Předchůdce v podobě Wireless-USB, jehož první verze (1.0) se objevila v roce 2007 a druhá (1.1) v roce 2010, totiž dopadl neslavně. Zřejmě největším problémem bylo, že používal jen ultra-širokopásmové spojení (WiMedia UWB), které umožňovalo spojení rychlostí 480 Mb/s na vzdálenost tří metrů a 110 Mb/s na vzdálenost deseti metrů.

Zatímco ultra-širokopásmové spojení na frekvencích 3,1 až 10,6 GHz zřejmě zabránilo většímu rozšíření Wireless-USB, MA-USB by mělo těžit z dnes populárních bezdrátových spojení Wi-Fi na frekvenci 2,4 GHz a 5 GHz a v budoucnu i 60 GHz (WiGig).

 

Základním kamenem, ze kterého je specifikace MA-USB odvozena, je WiGig Serial Extension (WSE v1.2) od Wi-Fi Alliance. Spojení by tedy mělo dosahovat maximální teoretické přenosové rychlosti jeden gigabit za sekundu. To vše při zachování kompatibility s přenosem v režimu SuperSpeed (USB 3.1 a USB 3.0) a Hi-Speed (USB 2.0).

Díky MA-USB by mělo být možné k počítači připojovat externí disky, telefony, tablety či tiskárny, které jsou schopny připojení do Wi-Fi sítě. Na úrovni operačního systému by stačilo nainstalovat nový ovladač. Znamená to tedy, že k počítači podporujícímu MA-USB by se měla připojit i dnešní zařízení, která podporují Wi-Fi spojení, bez toho aby vůbec podporu MA-USB obsahovala (za předpokladu, že výrobce dodá ovladač).

Uvidíme tedy, jak rychle se objeví na trhu první zařízení.

Zdroj: USB-IF, CNET

Byl pro vás článek přínosný?