Hlavní navigace

Specifikace Radeonů Fury se dostaly na web, máme i benchmarky v OpenCL

9. 6. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Už dlouho víme, že GPU Fiji má být asi zatím největším čipem, jaký kdy grafiky Radeon měly pod chladičem, a bez ohledu na starý 28nm proces by tak mělo pořádně hnout výkonem. Ve specifikacích ale dlouho nebylo jasno. Nyní to konečně vypadá, že spekulovaných 4096 stream procesorů v plné verzi je reálných. Na webu se včera objevily parametry pro hned tři Radeony založené na Fiji, které částečně dokládají i benchmarky.

Údajné parametry publikoval web WCCFtech. Podle něj budou k dispozici tři modely: Radeon Fury založený na částečně ořezané verzi GPU („Fiji Pro“) s vzduchovým chladičem a dvě verze Radeon Fury X s plně aktivovaným GPU („Fiji XT“). První bude mít vodní chlazení s 120mm radiátorem, druhá bude chlazená vzduchem – údajně chladičem s třemi axiálními ventilátory. To by bylo pro referenční kartu hodně netypické a je tudíž možné, že tyto karty budou vlastně nereferenční verzí těch vodních.

Zapouzdřené GPU Fiji s HBM na Computexu 2015
Zapouzdřené GPU Fiji s HBM na Computexu 2015 (Zdroj: Hardware.fr)

Radeon Fury X, respektive GPU Fiji, obsahuje údajně kulatých 4096 stream procesorů, tedy 64 bloků CU. Texturovacích jednotek je 256 a rasterizačních (ROP) pak 128, což je dvojnásobek proti GPU Hawaii. GPU má běžet na 1050 MHz – u vodní verze by takt možná mohl být mírně vyšší, asi to ale ještě není jisté. Paměti pak jsou bez překvapení: 4 GB HBM s efektivním taktem 1 GHz a 4096bitovou sběrnicí, což dává propustnost 512 GB/s (většinu detailů okolo pamětí AMD odhalilo už minulý měsíc). TDP obou verzí Fury X má být 300 W, údajně se ale chladí snáze než Hawaii, jelikož čip má větší kontaktní plochu.

Radeon Fury bez onoho X má přijít o osm CU, takže ponese jen 3584 stream procesorů, taktovaných na 1000 MHz. Zůstane mu 128 rasterizačních jednotek, těch texturovacích bude 224. Toto se promítne do snížení TDP na 275 W, karta ale má mít stejný tříventilátorový chladič jako vzduchová Fury X. Paměťový subsystém ořezán nebude, má mí plné 4 GB HBM se stejnou propustností 512 GB/s.

 

 

Benchmarky Fiji v OpenCL

Tuto verzi specifikací – jež je neoficiální a zatím neověřená – by mohly částečně podporovat výsledky testů výkonu v OpenCL z CompuBench, které by zřejmě měly patřit kartě Radeon Fury X (je však detekována jen jako AMD Radeon Graphics Processor). Samotná čísla jsou poněkud rozporuplná (nejedná se ovšem o testy herního výkonu, ale GPGPU), v přidružených informacích jsou však údaje o použitém GPU. Uvádějí, že čip s označením Fiji má skutečně mít 4096 stream procesorů, jak tvrdily starší úniky (zda však byly pravdivé či spekulativní, to těžko říct), například tento a tento ještě z listopadu.

 

Kupující prý k Fury dostanou hru Star Wars Battlefront

O Radeonu Fury jsme se dozvěděli ještě pár dalších podrobností. Unikly například další vizualizace karty s hybridním chladičem, tentokrát ale s logem MSI na záslepce. Zajímavější informací je, že s Radeony Fury údajně má být spojen nový herní bundle – titul Star Wars Battlefront, který má být vydán 17. listopadu 2015. Vzhledem k tomu, že se jedná o hru od Dice s enginem Frostbite 3, mohla by podporovat API Mantle.

Vizualizace Radeonu Fury X (Zdroj: WCCFtech)Vizualizace Radeonu Fury X (Zdroj: WCCFtech)
Vizualizace Radeonu Fury X (Zdroj: WCCFtech)

Zdroje: WCCFtech (1, 2), VideoCardz, Fudzilla

Byl pro vás článek přínosný?