Hlavní navigace

Specifikace USB Type-C jsou dokončeny. Tenhle konektor už zapojíte napoprvé

13. 8. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Konsorcium USB 3.0 Promoter Group včera oznámilo, že dokončilo specifikace nového konektoru Type-C. Už je připraven ke komerčnímu nasazení, dostupnost v koncových produktech ale zatím neznáme. Snad se ale objeví co nejdříve, protože je to konečně univerzální řešení pro použití v mobilech, tabletech i velkých počítačích.

Takhle vypadá USB Type-C Takhle vypadá USB Type-C
Takhle vypadá USB Type-C (foto: Intel)

O práci na novém konektoru jsme se dozvěděli loni v prosinci, letos v dubnu byla odhalena finální podoba konektoru a zdířky. Jsou podobné formátu Micro-B, který se dnes coby „microUSB“ používá k nabíjení mobilů a tabletů. Na rozdíl od něj jej ale zapojíte oboustranně podobně jako nový Lightning od Applu. Tvůrci udávají rozměry 8,4 × 2,6 mm, vydržet by měl minimálně 10 000 zapojení. Se stávajícími formáty si rozumí přes levné pasivní redukce.

 

Důležitá je i podpora technologií USB 3.1 a Power Delivery. Díky té první lze nové rozhraní použít i pro vysokorychlostní přenos až 10 Gb/s, ta druhá zase dodá šťávu až 100 W (20 V, 5A), čímž už lze nabíjet i notebooky.

Konsorcium přímo uvádí, že USB Type-C se bude hodit i do dokovacích stanic, které budou napájet počítač, ale zároveň mají dostatečnou šířku pásma, aby se přes ně dal připojit i externí monitor a další zařízení. Už aby to bylo na trhu…

Zdroj: USB.org

Byl pro vás článek přínosný?