Hlavní navigace

USB4 je hotovo a vydáno, otevřená verze Thunderboltu 3 pro všechny je konečně tady

6. 9. 2019

Sdílet

Ještě v zimě oznámilo konsorcium USB-IF vyvíjející standardy portů a rozhraní USB jeho novou verzi, označenou USB4. Ta přináší jednak novou verzi USB, ale zároveň je to také neproprietární, standardizovaná otevřená verze Thunderboltu 3, na kterou čekáme od roku 2017, kdy Intel oznámil, že dá tuto technologii k dispozici ostatním společnostem/zájemcům. Nyní je specifikace konečně hotová a specifikace byla zveřejněna, tato technologie je tedy připravena k nástupu (i mimo platformu Intel), byť asi ještě nějaké měsíce uplynou, než ji reálně uvidíme.  

USB4 je hotové

Specifikace byla oficiálně vydána 3. září a firmy ji mohou stahovat z webu USB-IF. USB4 je velkou aktualizací či novou verzí rozhraní USB, která ho výrazně posune proti 20Gb/s verzi USB 3.2 Gen2x2 (ta zatím také ještě čeká na nasazení, zařízení by snad mohla být už brzo). Novinka přebírá stejnou na PCI Expressu 3.0 založenou technologii přenosu, na jaké běží Thunderbolt 3, díky čemuž s ním bude možné dosáhnout rychlost až 40 Gb/s přes port USB-C.

Kromě samotné datové konektivity bude USB4 také podporovat „tunelování“ dalších funkcí stejným kabelem, zejména připojení monitorů (přes protokol DisplayPort) a také dodávku energie připojenému zařízení, nebo zpětně naopak z periférie/nabíječky počítači (takže třeba monitor nebo externí dok připojený přes USB4 bude moci zároveň nabíjet notebook).

Specifikaci USB Power Delivery, pod níž jsou zahrnuté techniky pro napájení počítačů a periférií přes USB, budou muset zařízení a řadiče na bázi USB4 údajně povinně umět. Tím by snad mělo být omezeno „USB peklo“, kdy nikdy nevíte, jaký přesný subset schopností váš port USB-C ovládá – viz tento článek:

Tip: Jeden konektor (bohužel) vládne všem. Konektorové peklo se jmenuje USB-C

Rychlosti 10, 20 a 40 Gb/s

USB4 bude specifikovat nejen novou rychlost 40 Gb/s, ale také dvě nižší. Nejnižší bude 10 Gb/s, tedy jako u USB 3.1 Gen2, dále pak bude k dispozici 20 Gb/s (jako USB 3.2 Gen2x2). Zatímco USB4 na 10 Gb/s by mělo jet se všemi starými kabely USB-C, 20 Gb/s už bude potřebovat dvě separátní linky v kabelech s rozhraním USB-C. Staré USB na 3.0 5Gb/s a USB 3.1 na 10Gb/s využívalo také jen jednu sadu.

40Gb/s rychlost USB4 bude také předpokládat použití dvou separátních linek, ale je možné, že kabely budou muset být pro tuto vyšší rychlost speciálně upravené a certifikované. Kvůli potřebě dvou linek také USB4 již nebude fungovat přes staré klasické porty USB typu A, které nemají tolik kontaktů jako USB-C. Ovšem protokol samotný bude zpětně kompatibilní. A to se staršími standardy USB 3.0 až 3.2, USB 2.0 (o USB 1.0/1.1 zmínka není), ale také Thunderboltem 3. zařízení oficiálně vyráběná pro původní proprietární verzi od Intelu by tedy asi na „generických“ řadičích a portech USB4 také mohla fungovat.

Pro nově vyráběná zařízení pro USB4 se asi označení Thunderbolt 3 už nebude používat. To je totiž ochranná známka Intelu, kterou na rozdíl od technologii implementátorům USB neposkytl a certifikace pro Thunderbolt zůstává placenou službou.

V praxi až tak za rok

Zařízení na trh přijdou až s nějakým zpožděním proti publikování této specifikace. Ostatně jak už bylo zmíněno, teprve čekáme na příchod těch založených na předtím vydaném USB 3.2 Gen2x2 (jinak též Superspeed 20 Gb/s). Letos se asi objeví maximálně taková. Zařízení již založená na USB4 a tím i na otevřeném Thunderboltu přijdou podle posledních zpráv až v příštím roce 2020, ale zřejmě spíše v jeho závěru, tedy až za rok od nynějška.

Galerie: Intel Thunderbolt 3 a USB4

Byl pro vás článek přínosný?