Hlavní navigace

SpeedUpMyPC 2009: zrychlení počítače posvěcené Microsoftem

21. 10. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Zdá se vám, že váš počítač již není v kondici? Pak je nejvyšší čas pustit se do optimalizací a vyčištění operačního systému. Na výběr máte standardní nástroje ve Windows Vista, řadu freewarových utilit i komerční programy. U freewarových nástrojů nikdy nemáte jistotu, že neohrozí fungování systému nebo některých aplikací. Tuto jistotu můžete najít u placených programů, které získaly certifikát od Microsoftu, tedy jakési doporučení pro uživatele sdělující, že konkrétní program je pro systém bezpečný. Příkladem budiž SpeedUpMyPC 2009 s certifikátem „Certified for Windows Vista".

Sledování výkonu, čištění počítače

SpeedUpMyPC 2009 je dílem společnosti Uniblue, která nabízí i několik dalších povedených nástrojů pro čištění registrů nebo zálohování ovladačů. I ty získaly různá ocenění, nejenom od Microsoftu. SpeedUpMyPC slouží ke zrychlení počítače s Windows Vista -  v podstatě jde o klasický tweakovací program, k jehož instalaci potřebujete rozhraní .NET Framework 3.5, které si v případě potřeby do systému sám doplní.

Sledování výkonu počítače

Po spuštění uvidíte v okně SpeedUpMyPC tři budíky znázorňující aktuální vytížení procesoru, zaplnění operační paměti a aktivitu počítače při komunikaci po síti. Klepnutím na každý z budíků si jej přepněte do režimu grafu, na kterém lze sledovat vývoj měřených hodnot. Se sledováním se setkáte také na záložce Optimization, kde si můžete ověřit, jak se změní například výkon procesoru, když upravíte prioritu některým procesům, nebo jak klesne ukazatel zaplnění paměti, když se ji pokusíte vyčistit.

Co brzdí výkon počítače?

V hlavním okně si jistě všimnete tlačítka Start scan. Po jeho stisknutí SpeedUpMyPC provede kontrolu počítače a zobrazí seznam všeho, co momentálně brzdí výkon. SpeedUpMyPC prohledává disk a soubory, které zbytečně zabírají místo. K tomu přidá prohlídku těch míst v registru Windows, jejichž úpravou je možné docílit mírného nárůstu výkonu počítače.

Délka kontroly je závislá především na rychlosti pevného disku a počtu souborů a složek, které se na něm nacházejí. Po skončení prohledávání vám SpeedUpMyPC zobrazí podobné hlášení, kde je vidět počet nalezených problémů v jednotlivých kategoriích.

Jednotlivými tlačítky můžete postupně vymazat zbytečné soubory, odstranit soukromá data, a aplikovat tři skupiny tweaků:

  • síťové tweaky
  • tweaky pro Windows
  • úpravu položek po spuštění

Pokud byste na začátku zatrhli volbu pro automatickou úpravu, provedly by se tyto úkony ihned po skončení prohledávání. Myslím si, že alespoň v začátcích to rozhodně není dobrý nápad, jsem zastáncem alespoň částečné kontroly nad tím, co program v počítači provádí. Ve výsledcích kontroly můžete také spustit všechny úpravy naráz.

Čištění počítače

Všechny úpravy vedoucí ke zrychlení počítače můžete provést i samostatně a s podrobnějším nastavením. Najdete je na záložkách Cleanup a Optimization. První z nich slouží k nalezení zbytečných souborů a k vyčištění disku počítače. Pod záložkou Cleanup se ukrývají dvě skupiny. Hledání zbytečných souborů najdete pod tlačítkem Junk file cleanup. Vyberete disk, stisknete tlačítko Start scan a počkáte na nalezení souborů, které je možné bezpečně smazat, aniž byste tím nějakému programu ublížili.

Zkušenější uživatelé využijí nastavení souborů, které se považují za vhodné kandidáty na smazání a souborů/složek, které jsou z prohledávání vyjmuty. Po skončení skenování jsou soubory samozřejmě zobrazeny ve formě seznamu, kde si v případě potřeby ty, které nechcete smazat, vyřadíte.

Druhou částí čištění počítače jsou položky, které SpeedUpMyPC spojuje se soukromím uživatele. Jde o historii navštívených webových stránek, dočasné soubory internetového prohlížeče, informace o vyhledávání souborů, chat, seznamy naposledy otevřených souborů a podobně. Po kontrole je opět zobrazen seznam nalezených souborů, včetně místa na disku, které po jejich smazání získáte.

Je mi sympatické, že SpeedUpMyPC na rozdíl od některých jiných programů pro čištění počítače, bere v úvahu i data z prohlížeče Firefox. Další položky, které je možné odstranit, ale jejichž vyhledávání není standardně aktivováno, zahrnují soubory cookies, stažené soubory, data z formulářů a uložená hesla.

Optimalizace výkonu počítače

Optimalizace výkonu počítače

Vyčištění počítače spolu se smazáním soukromých dat sice přispěje k lepšímu výkonu (především po následné defragmentaci), ovšem je to jen část funkcí, které SpeedUpMyPC nabízí. Ten je především tweakovacím programem, proto podstatné úpravy systému najdete na záložce Optimization.

Výkon procesoru a procesy

Jako první na vás čeká nastavení priority jednotlivých procesů. Po kliknutí na tlačítko CPU uvidíte graf sledující zátěž procesoru ve vašem počítači. Přepněte se na zobrazení CPU booster, kde uvidíte seznam procesů, který si klepnutím do záhlaví tabulky seřaďte podle aktuální zátěže procesoru. Klepnutím do sloupečku s informačním symbolem si zobrazíte webový prohlížeč s informacemi o vybraném procesu na stránce ProcessLibrary.

Důležitý je sloupeček CPU Booster, kde nastavujete, jak moc má být vybraný proces upřednostněn před ostatními. Chcete-li například nejvyšší výkon přidělit indexovacímu nástroji ve Vistě, pak nastavte pět bodů priority pro proces SearchIndexer.

Uvolnění paměti

I pod tlačítkem Memory se ukrývá graf, který tentokrát znázorňuje postupné zaplnění operační paměti. Pod tlačítkem Free up memory naleznete dva nástroje pro uvolnění místa v operační paměti. Okamžité uvolnění paměti nemá žádné dodatečné nastavení, nicméně na grafu by se měl objevit schod, který dokládá, že SpeedUpMyPC nějakým způsobem zapracoval.

Zajímavé je vyprázdnění schránky. Zde alespoň vidíte, kolik megabajtů obsah schránky v paměti zabírá, a tedy kolik místa jeho zrušením získáte.

Optimalizace sítě

Graf zobrazený tlačítkem Network zobrazí informace o propustnosti vybraného síťového připojení a počtu přenesených dat. Tlačítkem Optimize network si konečně zobrazíte „ty pravé tweaky". Na výběr máte tři skupiny úprav nastavení, a sice pro webové prohlížeče Firefox a Internet Explorer a pro síťové připojení počítače obecně.

Nastavení umožňují zapnout maximální kapacitu vyrovnávacích pamětí, maximální počet souběžných připojení, úpravy opakovaného načítání téže stránky, nebo úpravu velikosti vyrovnávací paměti pro DNS záznamy. Úprav je pro každou skupinu více.

Správce programů a karanténa

SpeedUpMyPC využijete pro odstranění programů po spuštění, resp. pro úpravu seznamu automaticky startujících aplikací. Dobré je, že pro každý program v seznamu si i zde zobrazíte jeho záznam v ProcessLibrary. Jedním klepnutím start programu po spuštění Windows deaktivujete, aniž byste záznam kompletně vymazali.

Druhou částí správce programů je nástroj pro jejich odebírání ze systému. Ten funguje klasicky - označíte programy, které již v počítači nechcete a klepnete na tlačítko Uninstall selected. Potěší možnost rychlého vyhledávání v seznamu.

Karanténu využijete v situaci, kdy vám připadne, že je některý z procesů podezřelý a bylo by lépe mu znemožnit fungování ve vašem systému. Stačí jej označit a stiskem tlačítka Quarantine selected processes jej izolovat od systému.

Optimalizace Windows, programy po spuštění

Předposlední skupina úprav nabízí tweaky pro úpravu výkonu Windows, pro práci pevného disku, a uživatelské rozhraní systému. Setkáte se s klasikou v podobě vypnutí Aera a potlačení animací oken, ale i s pokročilejšími úpravami typu rychlejší vypínání nebo větší místo pro MFT tabulku. Každá z úprav je stručně popsána a zobrazuje upozornění na nutnost restartu k tomu, aby se projevila.

Optimalizace spouštění Windows umožňuje vypnout některé služby týkající se sítě a vzdáleného připojování. Opět je vše stručně popsáno.

Pojistka v podobě zálohy

Samozřejmě ani skutečnost, že je program certifikován Microsoftem vám nezaručí, že po úpravě bude vše fungovat podle vašich nejlepších představ. Pokud nebudete s výsledkem spokojeni, můžete využít Recovery Center a úpravy vrátit zpět.

SpeedUpMyPC je povedený program určený k zrychlení počítače. Kombinuje v sobě nástroj na čištění počítače a několik užitečných tweaků. Není jich sice tolik jako u konkurenčních nástrojů, na druhou stranu jsou více méně neškodné a neměly by způsobit, že vám počítač přestane fungovat. Kladně hodnotím nastavování priorit procesů a podporu prohlížeče Firefox.

DT24

Program SpeedUpMyPC je možné zakoupit v tomto eshopu. Pokud se vám zalíbil, možná vás budou zajímat i navazující program RegistryBooster 2009 pro čištění registru Windows a DriverScanner 2009 určený k vyhledávání a aktualizacím ovladačů.

Pokud dáváte raději přednost řešením, která jsou obsažena přímo ve Windows, pak mám pro vás odkazy na další články na ExtraWindows.cz, které se problematice čištění počítače a jeho zrychlování věnují:

Byl pro vás článek přínosný?