Hlavní navigace

Spekulace: Blue znamená, že Microsoft zcela překope vydávání nových produktů

8. 2. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Microsoft se nám nechce svěřit, co chystá pro další verzi Windows, natož aby potvrdil, kdy ji spatříme. Již dlouhou dobu ale kolují zvěsti, že tajemný projekt Blue vlije do žil Windows 8 nový život, a to zhruba rok po vydání Osmiček. Původně jsme si mysleli, že se pod kódovým označením skrývá jakýsi balíček s vylepšeními pro stávající Windows. Ten nám měl zkrátit čekání na plnohodnotného nástupce.

Tip: Windows Blue: bude vývojový cyklus systému zkrácen na jediný rok?

Americká novinářka Mary Jo Foley nicméně obdržela informace o tom, že se pod nenápadným označením ukrývá víc. Kódové jméno Blue by se nakonec nemělo týkat jen plnohodnotných klientských Windows. Naopak, tento pojem zahrnuje také Windows Phone, Windows Server a navazující služby, k nimž se řadí SkyDrive nebo Outlook.com. Blue odkazuje na velkou aktualizaci dost podstatné části portfolia společnosti. Zatímco pro „velká“ Windows není roční vydávání velkých aktualizací standardní, u zbytku položek na seznamu se vlastně nejedná o novinku.

 

Mobilní Windows Phone bývají významně vylepšena jednou do roka, nepřekvapí ani cloudové služby. U nich je pružnost doslova kritická. Ačkoli Microsoft zřejmě nevypustí tsunami oživených produktů v jeden den, dočkáme se nejspíš kaskády a mírného odstupu od jednotlivých uvedení. Kdybychom se měli spolehnout na dřívější informace a zkušenosti z uplynulých let, měli bychom vylepšené produktové řady spatřit někdy ke konci léta nebo začátkem podzimu. Microsoft ovšem na podzim nebude čekat se vším. Jak jsme viděli např. u Windows 8 nebo Windows Phone 8, menších aktualizací se dočkáme v průběhu roku.

Osmičky tak již obdržely něco jako první Service Pack a mobilní Osmičky zase svou aktualizaci Portico, která uživateli mj. dává možnost ponechat Wi-Fi aktivovanou i po zhasnutí displeje. Microsoft se chystá na podstatnou změnu v tom, kdy a jak vydává své produkty. Častější vydávání hlavních verzí doprovodí novinky v distribučním modelu. Nová Windows budou dostupná rovněž přes Windows Store. Výrobci počítačů a klasické distribuční modely pracují pomalu, tímto způsobem se aktualizace k uživatelům dostane takřka okamžitě. Podobně distribuuje Apple své nové verze OS X.

Konkrétních detailů o chystaných změnách se moc nevynořilo, v souvislosti s Windows 8 se máme každopádně připravit na novoty v uživatelském prostředí, nový Internet Explorer a dotekové aplikace. Vývojáři jistě přispěchají s dalšími optimalizace pro lepší výkon a nižší spotřebu, vývojáři třetích stran rovněž dostanou svou porci. Nejlepší je, že tyto Microsoftem nepotvrzené informace dohromady dávají smysl. Mary Jo Foley se ohledně zdroje cítí sebevědomě.

Zdroj: ZDNet

Byl pro vás článek přínosný?