Hlavní navigace

Spicebird: Mozilla místo Outlooku

6. 5. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nainstalujte si Spicebird. Program je v češtině, přestože jde jen o betaverzi; některé funkce v této verzi nefungují dokonale, to by ale měla spravit plná verze, zřejmě někdy během roku 2009. Na konci instalace vám Spicebird nabídne nastavení účtu. Později se k tomu stejnému oknu dostanete přes Úpravy|Nastavení účtu|Přidat účet.

Desktopová homepage

První záložka, Domů, připomíná aplikace typu iGoogle nebo Netvibes. Měla by představovat vaší desktopovou domovskou stránku, sestavenou přesně podle vašich představ. Stránka se skládá z modulů, které můžete libovolně přesouvat. Kromě základních modulů (rychlý pohled do emailu, kalendáře, mapa ...) se dostanete k obrovské hromadě miniaplikací, vytvořených pro iGoogle. Ne všechny vám budou v betaverzi fungovat, snad se v dalších verzích polepší.

Pošta, diskuze, RSS

Po korektním nastavení všech možných účtů si vyzkoušejte druhou záložku, Pošta a Diskuzní skupiny. Navzdory názvu tu najdete i RSS čtečku. Tady všechno funguje jak má už v této verzi, takže pro správu pošty už můžete Spicebird používat bez obav. I lokalizace do češtiny vypadá kvalitně.

Kecání

Ve třetí záložce, Kontakty, najdete i podporu instantních komunikátorů (kecálků). Nejprve se stavte v horní liště a založte si účet přes Chat|New Chat Account. Spicebird podporuje všechny velké sítě, včetně ICQ a Gtalk. O kousek výš najděte status a oznamte světu, že jste online. V levé liště se objeví seznam kontaktů ze všech vašich účtů, můžete je kontaktovat. Okno pro komunikaci je maximálně jednoduché, navíc se v této záložce vyskytuje dost problémů s češtinou. Jde ale o porodní bolesti, které by mohly fungovat už v další verzi.

Kdo kdy kde

Čtvrtou záložkou v pořadí je Kalendář. Tady žádné překvapení nečeká, najdete tu tabulku velmi podobnou tomu, co nabízí MS Outlook. Kalendáře můžete sdílet po síti i exportovat (do formátu iCalendar nebo MS Outlook) nebo publikovat na webu. Velmi užitečná je i možnost převést událost na email nebo úkol.

Domácí úkoly

Bonusem oproti většině konkurenčních programů je schopnost Spicebirdu spravovat úkoly. Přesně to nabízí pátá a poslední záložka. Nabízí velmi podobné možnosti, jako samostatné služby pro správu úkolů: zaznačení stavu nebo postup (v procentech), priorita nebo kategorie. Bohužel tu neexistuje možnost provázání s jinými systémy.

DT24

Spicebird wiki

Spicebird 0.7 je betaverze. Synovel neuvádí, kdy má přijít s plnou verzí, ale představuje některé plánované funkce. Ve verzi 1.0 by tak měl Spicebird zvládat správu dokumentů, propojení s MS Exchange a integraci se systémem Drupal, šikovnější seznam kontaktů, atd. Pokud vás zajímá, co se objeví, případně chcete vývojářům s něčím pomoci, doporučujeme wiki stránku programu: wiki.spicebird.org.

Byl pro vás článek přínosný?