Hlavní navigace

Sponka málem oživena. Nakonec ji Microsoft znovu umrtvil

26. 3. 2019

Sdílet

Tak moc se chcete dostat zpátky na výsluní, až vás Microsoft znovu strčí do šuplíku.

Mladší lidé už Sponku znát nemusí, ale kdokoli, kdo koho aspoň mírně ofoukla poslední část devadesátých let, případném ucítil závan pár let následujících po začátku nového milénia, ví, kdo to je. Sponka jednak měla být pomocnicí pro vykonávání činností v aplikacích Microsoft Office, jednak zřejmě úplně každému lezla na nervy svým vlezlým chováním (nebo ho iritovala infantilitou).

Svým způsobem dnes v Office najdeme jiné nástroje, který původní myšlenku taví ve skutečně efektivní pomoc – mám na mysli vyhledávací pole, kterému psaním řeknete, co vlastně chcete udělat. Nebo třeba šablony. Oficiálně se Sponka prvně představila v Office 97 a své poslední představení předvedla v Office 2003 s tím, že v posledních vydáních kancelářského balíku už byla ve výchozím stavu vypnutá.

Před pár dny se ale na Githubu Office objevila Sponka znovu, a to v podobě zdarma dostupných nálepek pro chat v komunikačním nástroji Teams. Po jednom dni po ní nezbyla jediná stopa, upozornil magazín The Verge. Dále uvádí, že šlo jednoduchý případ nelibosti oddělení, které se stará o značky. Když se o znovuzrození Sponky dozvědělo, vydalo příkaz Sponku bez milosti vyhostit. Došlo tedy ke smazání balíku nálepek.

Ve vyjádření Microsoft tvrdí, že Sponka se své pracovní místo snažila získat zpátky, ale nevyšlo jí to. Plány na oživení firma nemá, ačkoli aktuálně probíhá sběr podpisů v „petici“, aby byla Sponka do Teams vrácena. V době psaní článku nasbírala téměř čtyři tisíce hlasů. Odváží se Microsoft někdy otevřít svou třináctou komnatu?

Byl pro vás článek přínosný?