Hlavní navigace

T-Mobile diskriminoval virtuálního operátora EriMobile, řekl ČTÚ

29. 5. 2020

Sdílet

Český telekomunikační úřad projednával spor ohledně velkoobchodní ceny za mobilní data pro virtuální operátory, konkrétně mezi operátorem T-Mobile a společností Český bezdrát s.r.o., která provozuje virtuálního operátora EriMobile.

Důvodem sporu byla údajně příliš vysoká velkoobchodní cena za mobilní data, za jakou je T-Mobile prodával Českému bezdrátu. EriMobile funguje v síti T-Mobilu a Vodafonu, nabízí i neomezené datové balíčky a svým zákazníkům u většiny tarifů dává na výběr, v které síti chtějí být (Vodafone nebo T-Mobile).

ČTÚ konstatoval, že společnost T-Mobile nezohlednila ve velkoobchodní nabídce vývoj vlastních cen na maloobchodním mobilním trhu. Podle ČTÚ tyto ceny významně klesly, zatímco na velkoobchodním trhu je T-Mobile prodával za stejnou cenu. T-Mobile (tak jako ostatní dva operátoři) provozuje i vlastní „virtuální operátory“ pod názvy Kaktus, Mobil.cz či RWE Mobil, ale také samozřejmě sám ve svých tarifech nabízí určitá data za určitý paušál.

tip: Silný čtvrtý operátor? ČTÚ už o něj zájem nemá (komentář)

Podle ČTÚ „tímto postupem společnost T-Mobile znemožňuje virtuálním operátorům efektivně působit na trhu, a účinně tak rozvíjet konkurenci. To má negativní dopad na uživatele služeb“. ČTÚ nemá pravomoc tento spor rozhodnout, ale postoupil jej Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

zdroj: ČTÚ

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.