Hlavní navigace

Spořič dat od Googlu podporuje i HTTPS, na desktopech ale končí

24. 4. 2019

Sdílet

Nástroje na komprimaci webových stránek měly smysl v době pomalých a omezených připojení. Weby narostly, ale internetová připojení zrychlila a mobilní tarify nabízí slušné porce dat (ovšem nesmíte žít v Česku). Spořičem dat kdysi zaujala mobilní a později desktopová Opera, v roce 2014 se přidal také Google na mobilech a v březnu 2015 pak nabídl i doplněk pro desktopovou variantu Chromu.

Jenže s přechodem webů na šifrovaný protokol HTTPS šetřiče pozbyly smyslu. Sám Google ve Chromu a jinými prostředky weby nutí, aby na HTTPS přešly. Ty, které tak neučinily, označuje za rizikové. Jenže kvůli šifrování Google obsah na svých serverech komprimovat nemohl. Pokud navštěvujete běžné weby a používáte běžné služby, úspora bude nulová.

Spořič dat se mění

To už je ale částečně jedno, protože na klasických počítačích Spořič dat končí. Spolu s Chromem 74 bude doplněk vyřazen ze služby, ačkoli dnes je ještě možné ho stáhnout a používat. Souvisí se to změnou názvu na Lite mode, který tak už budou doménou pouze Androidu. Ke změně dojde, protože se se změní podstata řešení. K úspoře dat totiž využije návrh API Network Information, resp. atribut saveData.

Tip: Které prohlížeče podporují API Network Information?

V případě Chromu bude funkce nastavena tak, že prohlížeč o úspornou verzi požádá, resp. ji zobrazí, pokud odhadne, že by zobrazení prvního prvku na webu trvalo více než pět sekund. Nejedná se ve výsledku o stejný typ přístupu jako doposud, kdy servery Googlu nebo poskytovatele jiné podobné šetřící služby samy zkomprimovaly stránky tím, že např. převedly obrázky do jiného formátu nebo použily silnější kompresi.

Původní Spořič vám při surfování mnoho dat neušetří. Možná žádná Původní Spořič vám při surfování mnoho dat neušetří. Možná žádná

Servery Googlu však při komprimaci nadále hrají roli, jak Google popisuje. Pokud ovšem navštívíte web, s nímž komunikujete pomocí HTTPS, bude s Googlem sdílena jen adresa URL. Došlo-li k optimalizaci stránky, Chrome vás o tom informuje v adresním řádku. Chcete-li komprimaci vynutit na všech připojeních k sítím 2G, zapněte předvolbu chrome://flags/#force-effective-connection-type.

Detailní popis fungování režimu a „Lite pages“ bude obsažený v dokumentu, který Google vydá do měsíců. Což oceníme, protože řešení aktualizace zcela transparentní není. Podle Googlu nebude Lite mode aplikován na vybrané stránky a techniky používané ke kompresi webů se budou lišit podle regionu. Pokud režim budete často manuálně vypínat, nebude ho Chrome v budoucnu automaticky zapínat. Lite mode slibuje až 60% úsporu dat. Provozujete-li web, můžete Googlu aspoň zatím znemožnit, aby vaši stránku komprimoval.

Byl pro vás článek přínosný?