Hlavní navigace

Spotify si stěžuje u Evropské komise na Apple. Ten jej prý diskriminuje

14. 3. 2019

Sdílet


Největší hudební půjčovna na světě podala k Evropské komisi stížnost na chování Applu. Daniel Ek, zakladatel a šéf švédské společnosti Spotify, tvrdí, že Apple narušuje konkurenci na trhu a znevýhodňuje své konkurenty. V případě Spotify jde o nákup předplatného. Uživatelé, kteří skrz App Store zakoupí prémiový tarif, pošlou 30 % dané částky Applu. Cupertinská společnost sama provozuje alternativní službu Apple Music, sama sobě ale logicky nic platit nemusí.

Spotify se cítí znevýhodněno, protože pokud tarify nacení stejně jako Apple, ve výsledku dostane méně peněz. Obejít provizní systém Applu může tak, že uživatele donutí platit účty na webu nebo Androidu, ale podle Eka pak Apple diskriminuje Spotify a spol. jinými způsoby. Ztěžuje komunikaci s uživateli, zakazuje v aplikacích tlačítka pro externí platby apod. Kromě toho nepustí konkurenty do Siri, HomePodu nebo Apple Watch, přestože Apple Music tam funguje.

Ek po Komisi chce, aby Apple donutila zacházet se všemi stejně. A aby si uživatelé mohli svobodně vybrat, kde budou platit, ale to neomezovalo vývojáře třetích stran. Ek jako příklad uvádí služby typu Uber, kterým Apple nekonkuruje a které ani nemusí platit onu 30% provizi. V podmínkách App Storu totiž stojí, že provize se na in-app platby aplikují jen v případě nákupu digitálního obsahu, nikoliv fyzického. Placení za taxík, ubytování nebo konkrétní zboží je tak postaveno mimo pokladnu Applu.

Byl pro vás článek přínosný?