Hlavní navigace

Spotify oslavuje 5. narozeniny. Česku se překvapivě stále vyhýbá

13. 10. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Populární služba pro placené streamování hudby vznikla před pěti lety, přesněji 7. října 2008. Švédské Spotify tehdy kromě domácího trhu odstartovalo také v Norsku, Finsku, Británii, Francii a Španělsku. Dnes už je ve 32 zemích světa. Při pohledu na mapku si všimněte, že Česko je nejzápadnějším evropským státem, kde Spofity zatím neběží.

Česko je nejzápadnější evropskou zemí, kde zatím Spotify nefunguje
Česko je nejzápadnější evropskou zemí, kde zatím Spotify nefunguje

Podmínky pro vstup přitom nikdy nebyly příznivější než dnes. Spofity už drží českou doménu spotify.cz, práva k distribuci hudby už u nás získaly i konkurenční služby jako Deezer, Rdio, Rara nebo Google Play Music All Access. Všechny se vyznačují tím, že si za měsíční předplatné otevřete kompletní katalog, který můžete poslouchat bez dalších omezení. Spotify je ve světě nejznámější službou tohoto druhu.

 

Během pěti let Spotify přehrálo přes milion let hudby. V katalogu je více než 20 milionů skladeb, alespoň jednou bylo přehráno 80 % z nich. To na druhou stranu znamená, že minimálně 4 miliony písniček si zatím nikdy nikdo nespustil. Dle posledních zveřejněných statistik z letošního března má Spofity 24 milionů aktivních uživatelů, z toho 6 milionů platících.

V bezplatném režimu lze poslouchat jen 10 hodin hudby měsíčně, navíc s reklamou (v některých neevropských zemích je poslech neomezený). Za 4,99 eura měsíčně si uživatel zaplatí neomezený poslech na webu a v desktopové aplikaci, za 9,99 eura pak může poslouchat také na mobilu, tabletu, a to i v offline režimu.

Spotify se pochlubilo i dalšími statistikami. Uživatelé vytvořili přes miliardu playlistů. Jeden Američan jich vytvořil dokonce 90 000. Nejčastěji lidé poslouchají hudbu ve čtvrtek mezi 16. až 17. hodinou. Nejúspěšnější zpěvačkou na Spotify je Rihanna, mezi mužskými interprety vede David Guetta a mezi kapelami pak Coldplay. Vůbec nejhranější skladbou v historii je Thrift Shop od Macklemore & Ryan Lewis s víc než 150 milion poslechy. Get Lucky od Daft Punk zase drží rekord za 1,5 milionu přehrání během 24 hodin.

Zdroj: Spotify

Byl pro vás článek přínosný?