Hlavní navigace

Správné přepínání taktů R5770 Hawk ověřeno

19. 5. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Díky re-testu Hydry se do redakce na chvíli vrátil i R5770 Hawk od MSI. Tento od výroby přetaktovaný Radeon HD 5770 s V-check a hlavně velmi tiše nastaveným chladičem Twin Frozr II. To všechno jsem v recenzi a srovnání s 5770 CuCore od Asusu a 5770 Vapor-X od Sapphire sice věděl či zjistil a následně napsal, současně jsem však kritizoval nepřepíná taktů na stejně nízké hodnoty jako u konkurence a tím pádem i zbytečně vysokou spotřebu v idle.

Problém byl v tom, že MSI po recenzích honila vzorek, který obsahoval chybný a později opravený video BIOS. Pár dní po recenzi se sice jeden z majitelů prodejní verze ozval s tím, že jeho R5770 Hawk již funguje v pořádku a MSI zaslalo oznámení o novém BIOSu pro přeflashnutí testovacího vzorku, jenže v té době už v redakci nebyl a já nemohl tvrzení ověřit.

MSI Live Update 4 zřejmě vůbec nepočítá s testovacími vzorky anebo s tím, že by existoval vůbec nějaký starší BIOS pro R5770 Hawk.

Automatická aktualizace totiž pro grafickou kartu nic nenabídne a pravděpodobně to znamená, že všechny prodávané karty už by měly mít BIOS, který jsem já teprve musel flashovat.

Jelikož LiveUpdate 4 selhal, sáhnul jsem po ATIWinFlash z TechPowerUp!. V balíku s BIOSem je přibalen jen DOSový ATIFlash a zavádět systém z flashky s DOSem se v dnešní době snad už ani nesluší.

Úspěšné přehrání BIOSu potvrzuje jakýkoli program umožňující sledovat aktuální takty karty:

Spotřeba celého PC v idle (srovnejte s hodnotami v této kapitole):

  • R5770 Hawk (původní BIOS) – 97 W
  • R5770 Hawk (novější BIOS) – 85 W
  • EAH5770 CuCore – 83 W
  • HD 5770 Vapor-X – 84 W

Sledování taktů, teploty apod. s původním BIOSem…

…a s BIOSem aktuálním:

Jelikož cena CuCore se zvedla na 3920 Kč, Vapor-X na 4356 Kč (a asi už nemá ty úžasně taktovatelné GDDR5 Hynix, ale Samsung jako ostatní) a Hawk naopak zůstal zhruba na 4240 Kč, změnil bych určitě trochu i verdikt tehdejšího testu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku