Hlavní navigace

SpursEngine rychlejší než C2Q

9. 6. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Již v září minulého roku se Toshiba nechala slyšet, že vyvíjí nový procesor na bázi čipu Cell, na jehož vývoji se japonská společnost podílela. Akcelerátor určený pro dekódování a konverzi videa dostal název SpursEngine. Návštěvníci veletrhu Computex se mohli podívat, jak rychle dokáže SpursEngine 1000 převést video ve formátu H.264 z rozlišení 1080p do 480p.

SpursEngine 1000 je rozšiřující karta do PCI Express x1 slotu. Jejím srdcem je procesor SpursEngine, ten obsahuje čtyři SPE jednotky, které známe z Cellu a karta je vybavena 128 MB vlastní paměti typu XDR. Čip SpursEngine je vyráběn 65nm postupem a běží na 1,5 GHz.

Konverzi videa obstarával software od Corelu, který byl pro architekturu Cellu a SpursEngine optimalizován. Ve srovnání s high-endovým čtyřjádrovým procesorem Core 2 Quad na 3 GHz trval SpursEngine úkol poloviční dobu. Jeho spotřeba je přitom jen mezi 10 a 20 watty.

Dovedu si představit, že o SpursEngine by mohli mít uživatelé, kteří často pracují s videem, zejména pak ti, co to mají přímo v popisu práce. Kdy tedy bude SpursEngine 1000 dostupný a kolik bude stát? To zatím není známo. Ačkoliv se dříve mluvilo o tom, že Toshiba chce SpursEngine dodávat jako součást standardní výbavy některých svých notebooků, z těchto záměrů zřejmě sešlo (pokud Toshiba někdy vůbec něco takového plánovala) a nyní firma tvrdí, že SpursEngine je určen pouze pro spotřební elektroniku. Jsem ale zvědav, zdali Toshiba nepřehodnotí své stanovisko, až Nvidia nabídne aplikace pro konverzi videa s využitím platformy CUDA a tedy výkonu grafických jader.

Zdroj: TGDaily

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku