Hlavní navigace

Srovnání 32bitové a 64bitové varianty Microsoft Office. Kterou zvolit?

23. 5. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce
Microsoft v rámci Office 365 nabízí k instalaci jak 32bitovou, tak 64bitovou variantu kancelářských aplikací Office pro Windows. Která je pro vás ta správná? Záleží na tom, k čemu nástroje potřebujete. Napovíme vám.

V rámci balíčku Office 365 máte k dispozici mj. kancelářský balík Office pro Windows. Existuje přitom ve dvou variantách, a sice ve 32bitové64bitové. Podobně volíte také v případě, že si zakoupíte samostatnou licenci Office 2016. Jenže jakou variantu si vybrat? Ačkoli většinu počítačů dávno pohání 64bitová varianta Windows, v případě Office to není standard. Zajímavé je, že sám Microsoft standardně k instalaci nabízí a doporučuje právě 32bitovou variantu, ačkoli by mnozí zřejmě čekali, že na kompatibilních sestavách tomu bude naopak. Důvodem je kompatibilita, jež zatím převažuje nad výhodami 64bitové varianty ve scénářích běžného používání. Tím ale nechci říct, že byste nemohli zvolit raději 64bitový Office.

Pakliže si Office nainstalujete z Microsoftu Storu, získáte 32bitovou variantu. 64bitová do Storu zatím umístěna nebyla.

Záleží totiž na tom, za jakých podmínek budete kancelářský balík používat. Jaké jsou mezi dvěma zmíněnými variantami kancelářského balíčku rozdíly?

Proč nastoupily 64bitové systémy?

Důvodem, proč 64bitové procesory nahradily starší 32bitové, je možnost adresovat více paměti. Dnes mají levné počítače standardně 4 GB paměti – i ty pomalu přestávají stačit. Z běžných programů za paměťově náročné platí zejména dnešní webové prohlížeče a webové aplikace. Zvolená architektura samozřejmě poskytuje výhody, ty jsou však vykoupeny zvýšenou paměťovou náročností.

Běžně si můžete pořídit stroj s osmi nebo více gigabajty operační paměti. Jenže takovou paměť by už 32bitové řešení nedokázalo obsloužit – 32bitový operační systém využije pracuje právě s max. necelými 4 GB paměti. Proto přišla 64bitová architektura. V případě Windows díky vrstvě kompatibility platí, že i v 64bitovém systému zcela bez potíží spustíte 32bitovou aplikací.

Předplácíte-li si Office 365, při můžete si vybrat, kterou ze dvou bitových variant nainstalovat Předplácíte-li si Office 365, při můžete si vybrat, kterou ze dvou bitových variant nainstalovat

Zpravidla dává smysl, aby pro systém vznikaly nativní aplikace, tj. pro 64bitovou platformu se napíší 64bitové aplikace. Zvláště když emulace je vždycky otázkou kompromisů – v případě Windows naštěstí nejsou patrné. Ačkoli nativní aplikace vznikají, i po mnoha letech může někoho zajímat používání 32bitových řešení. Může to být i případ Office.

Důvody pro použití 32bitové varianty Office

Nejzásadnějším argumentem pro 32bitový Office je podpora doplňků typu COM. Domnívám se, že většinu domácích uživatelek a uživatelů takové doplňky nechávají chladnými, ve firmách po nich nicméně stále existuje poptávka. Pokud tak např. neexistuje 64bitová alternativa vámi používaného doplňku, obraťte se na 32bitový balíček Office.

Totéž platí pro další řešení, jež byla v Office používána – a mohou být dodnes. Kompatibilita těchto prvků vás může dále držet u 32bitové varianty Office:

  • 32bitové doplňky typu COM,
  • 32bitové ovládací komponenty jako Microsoft Windows Common Controls,
  • VBA s Declare Statements, která volají Windows API,
  • 32bitové aplikace MAPI pro Outlook,
  • 32bitový OLE Server,
  • SharePoint Server 2010, v němž využíváte editaci v katalogovém zobrazení,
  • databázové soubory MDE, ADE nebo ACCDE z aplikace Microsoft Access,
  • soubory WLL,
  • prezentace pro PowerPoint, do nichž jsou vloženy starší typy videí.

Abych to shrnul, jedná se vesměs o to, že určitý starší software nefunguje v 64bitové variantě některé z aplikací Office. Někdy naleznete kompatibilní alternativu, jindy nikoli.

Důvody pro použití 64bitové varianty Office

Jak jsem naznačil výše, 64bitové aplikace dokáží pracovat s většími díly paměti. Je to něco, co při běžném domácím použití ne vždy neoceníte. Právě to je hlavní argument pro 64bitovou kancelář. K dalším může patřit prostá logika – k 64bitovému systému patří nativní aplikace, které by aspoň potenciálně na dané platformě měly běžet nejlépe.

64bitový Word může být pro někoho lepší volba, pro jiného nikoli 64bitový Word může být pro někoho lepší volba, pro jiného nikoli

To v případě Office reálně poznáte jen v některých případech, kdy je výkon této verze lepší. Následující scénáře představují klíčové důvody, proč používat 64bitový Office:

  • Pracujete s velkými datasety v Excelu. Velikost takových souborů na disku není odpovídající tomu, kolik paměti pak aplikace ke zpracování vyžaduje. Proto může být problém i menší než 2GB soubor. Záleží také na používaných doplňcích. Jestliže máte rozsáhlou tabulku plnou komplexních funkcí, můžete ve 32bitovém Excelu narazit na chybovou hlášku, jež vám řekne, že paměť nestačí. Aplikace si totiž pro sebe může „ukousnout“ jen 2 GB a nic vám nebude platné, že váš počítač disponuje např. 16 GB paměti. Pro 64bitovou variantu už takový limit neplatí.
  • Vaše prezentace obsahují objemná multimédia. 64bitový PowerPoint v tomto ohledu nabídne lepší výkon.
  • V Projectu pracujete se soubory většími než 2 GB. Jak jsem uvedl u Excelu, 32bitová aplikace není schopná zabrat více než 2 GB paměti, proto logicky také v případě Projectu platí, že objemnější soubory už aplikace nezpracuje.

Vybrali jste si?

Pokud vás zajímá zpětná kompatibilita, můžete se bezpečně držet 32bitové varianty Office. Jestliže se ale na zpětnou kompatibilitu se staršími doplňky apod. ohlížet nemusíte, neexistuje důvod, proč byste si dnes neměli nainstalovat 64bitový Office s tím, že v něm aspoň při určitých operacích zaznamenáte lepší výkon.

Tip: Máte-li nainstalovánu jednu bitovou variantu Office, ale chtěli byste raději tu druhou, vždy nejprve odeberte stávající instalaci z počítače.

Byl pro vás článek přínosný?