Hlavní navigace

Srovnání: Vyhrál první kolo neomezených dat T-Mobile, nebo Vodafone?

22. 8. 2019

Sdílet

Z datového jara 2018, jak loni naznačoval předseda ČTÚ Jaromír Novák, je nakonec datové léto 2019. Vodafone a následně T-Mobile představily určitou formu neomezených datových tarifů, po nichž jsme tak dlouho volali. Zapomeňte na to, že bychom se atraktivitou tarifů přiblížili Polsku nebo Finsku. Čeští operátoři ale udělali první kroky, které jsou v mnoha ohledech ojedinělé. V několika bodech se pokusíme nastínit, co nové tarify znamenají a který operátor vymyslel lepší nabídku. Abychom nemuseli veškeré informace opakovat, detailně se tarifům věnujeme v těchto článcích:

Neomezeně po 16 letech

Mobilní internet omezený pouze limity síťové technologie, nikoliv objemem dat, jsme v Česku měli již v roce 2003. Stylově na apríla jej uvedl Eurotel (předchůdce O2) a účtoval si za něj 1220 Kč s DPH. Síť fungovala na bázi přepojování okruhů (HSCSD o rychlosti až 43,2 kb/s) nebo přepojování paketů (GPRS o rychlosti až 53,6 kb/s). V obou případech šlo o srovnatelné rychlosti s pevnými sítěmi (dial-up 56 kb/s, ISDN 64 kb/s), kde se ale platilo za přenesená data nebo prosurfovanou dobu. Ve stejném roce ale Telecom spustil také ADSL, přes které se dalo surfovat neomezeně rychlostí 192/64 kb/s. Síť ale fungovala jen v Praze, Brně a Ostravě a tarif stál 1600 Kč.

Tarif Eurotelu „přežil“ i akvizici O2, ale ne na dlouho. Kyslík jej ukončil v únoru 2013 a za stejné peníze nabídl jen 30 GB. V Česku již bylo 3G a pomalu nastupovalo LTE, takže se operátor bál, že by lidé mohli síť používat jako náhradu pevného připojení.

Něco jako „neomezená data“ se pokoušeli prosadit virtuální operátoři (např. EriMobile), ale v síti bylo nadále přísné FUP a rychlost s množstvím přenesených dat klesala.

Všichni tři síťoví operátoři ale v uplynulých dvou letech začali poskytovat neomezený mobilní internet pro fixní připojení domácnosti. Tarify jsou rozděleny podle dostupných rychlostí a začínají někde na čtyřech stovkách za 20Mb/s přípojku. Proč to jde s pevnými modemy a nikoliv mobily? Prý proto, že připojení domácností se lépe plánuje a operátor ví, které vysílače může případně posílit. Tisíce či miliony mobilů s neomezenými daty, které budou lítat po celé republice, jsou z hlediska rozložení zátěže nepředvídatelné. Ostatně – svědky jste toho možná byli sami. Stačí jedna velká akce typu hudebního festivalu nebo demonstrace proti Babišovi, a sítě kolabují.

Není cesty zpět

Dva zmíněné případy jsou ale extrémy, na které se operátoři mohou připravit, protože jde o plánované akce. Naštěstí máme i druhý precedent, který budou novináři ještě roky vyzdvihovat a operátoři proklínat. Letošní akci T-Mobilu s neomezenými daty pro každého.

Během dvou měsíců si o bezplatný bonus řeklo 775 000 uživatelů, přičemž jednou SIM kartou proteklo průměrně 12 GB dat za měsíc. To je přesně desetinásobek loňské spotřeby všech k internetu připojených SIMek. Sám T-Mobile pak ještě dodal, že je to také čtyřikrát víc, než kolik byla průměrná spotřeba u jeho paušálních tarifů před spuštěním akce (3,3 GB).

Co je oním důležitým precedentem? Vlastně hned dvě věci. Jednak síť T-Mobilu takový skokový nárůst důstojně přežila, i když bylo neomezené surfování zdarma pro všechny, a nikoliv za tisícovku jen pro ty nejmovitější. A jednak ne všichni mají o neomezená data zájem. Jen posuďte. T-Mobile má 6,2 milionu mobilních zákazníků. Podle zprávy za první čtvrtletí pak 3,3 milionu z nich využívá internet v mobilu, z toho 78 % (cca 2,5 milionu) pravidelně. To znamená, že se k síti připojí alespoň čtyřikrát do měsíce. Z toho vychází, že jen přibližně třetina pravidelných surfařů stojí o neomezený balíček. Těžko tuto skutečnost přičítat faktu, že o akci nevěděli. Museli vědět, ta reklamní i mediální masáž byla obrovská.

No a i když už si neomezená data lidé aktivovali, neznamenalo to, že by se hned utrhli ze řetězu a stahovali terabajty. Pár takových jedinců bylo. Operátor přiznal, že více než terabajt za měsíc spotřebovali tři lidé. A celkově jen 10 % uživatelů mělo výrazně zvýšenou spotřebu oproti ostatním. Kdyby se tato desetina uživatelů vyškrtla, průměrně se na jednu SIM kartu přeneslo jen 6 místo 12 GB dat. V létě, kdy je obecně spotřeba na mobilech větší, protože lidé více cestují.

Snad je to pro operátory konečným potvrzením toho, že lidé chtějí neomezená data nikoliv proto, aby je využili do mrtě, ale proto, aby se nemuseli ohlížet, jestli náhodou nepřekročí limit. Tohle je skutečné datování bez počítání.

Tak jo, konečně se dostávám k otázce z nadpisu článku. Která ze dvou nabídek je lepší? Odpověď zní – to záleží… Osobně bych více kladných bodů přidělil T-Mobilu, protože má méně svazujících podmínek a myslí i na jednotlivce. S Vodafonem se ale dá výrazně ušetřit.

Co nabízí Vodafone?

Abyste získali neomezená data u Vodafonu, musíte být alespoň dva. Pak za tarif s neomezeným voláním, SMS a daty zaplatí oba 998 Kč. Navíc ale musí mít od Vodafonu ještě pevné připojení. To může být problém, protože pevný internet od Vodafonu není vůbec ničím zajímavý. Změní se to, až když půjde do balíčku přidat připojení od nedávno koupené UPC. pokud u Vodafonu máte tři SIM karty, za zmíněný tarif se už platí 732 Kč na číslo, u čtyř až šesti karet pak 599 Kč.

Vodafone přitom rychlost připojení limituje na 2 Mb/s, ale uživatelům nabízí bezplatnou časově neomezenou akci s rychlostí 10 Mb/s. Zkrátka za 599 až 998 Kč můžete mít tarif, kde můžete volat, psát i datovat do aleluja. Omezení na 10 Mb/s není nijak tragické, a pokud nebudete chtít streamovat video ve 4K nebo stahovat velká kvanta dat, sotva vás bude nějak rušit.

Co nabízí T-Mobile?

Růžový operátor má tarify na míru s balíčky, které si nakonfigurujete, jak potřebujete. Stačí vám jen neomezená data? Pak zaplatíte 875 Kč měsíčně za tarif, kde po 50 GB klesne rychlost na 10 Mb/s, případně 1175 Kč, kde bude plná rychlost napořád. (To je mimochodem i bez započtení inflace méně než za onen vzpomínaný tarif Eurotelu.)

Vodafone vám zvlášť data bez volání a SMS nenabídne. U T-Mobilu si navíc tarif mohou zařídit i jednotlivci a nemusí se uvazovat na dva roky jako u konkurence. Dvouletý úvazek má nově jen tu výhodu, že dostanete slevu na mobil. Kdo chce neomezené volání a SMS u T-Mobilu, může si připlatit 400 Kč. Pak bude komplet neomezený tarif stát 1175, resp. 1575 Kč.

Na druhou stranu, pokud chcete do rodiny více SIM karet a od jednoho operátora byste vzali i televizi nebo pevné připojení, pak už T-Mobile tak výhodný není. U skupinových balíčků sice nabízí slevy 10 až 25 %, ale ani po jejich aplikaci není levnější než Vodafone. Jen se nemusíte uvazovat a prvních 50 GB můžete propálit plnou rychlostí.

Srovnání cen rodinných tarifů s internetem a SIM s neomezeným voláním, SMS i daty
Vodafone T-Mobile
internet (20 Mb/s) + dvě SIM karty 2395 Kč 2507 Kč*
internet (20 Mb/s) + tři SIM karty 2595 Kč 3379 Kč**
internet (20 Mb/s) + čtyři SIM karty 2795 Kč 4124 Kč***
*program Magenta 1 se slevou 15 %
**program Magenta 1 se slevou 20 %
***program Magenta 1 se slevou 25 %

Výzva pro O2

Jak už jsem zmínil v úvodu, české tarify se ještě nedají srovnat s těmi polskými nebo finskými. To by musely stát polovinu nebo třetinu a být odstupňované podle maximální dosažitelného rychlosti internetu. Vodafone i T-Mobile vsadily na to, že 10 Mb/s musí stačit všem, přitom jen u druhého si můžete připlatit za rychlejší internet.

Je nicméně pozitivní, že se trh zase změnil.

  • Nabídky T-Mobilu i Vodafonu si konkurují, ale zároveň jsou hodně odlišné. Doposud se přitom operátoři kopírovali 1:1.
  • T-Mobile jako první z velké trojky přestává lidem nutit úvazky. Ty by už díky novému zákonu od příštího roku stejně nedávaly smysl.
  • Vítáme zpět tarify na míru. Zejména mladým jde hlavně o gigabajty, nepotřebují si připlácet za neomezené volání nebo SMS, protože mají messengery, instagramy a whatsappy.
  • Na Vodafone a T-Mobile teď musí zareagovat i O2, těžko bude soupeřit s kompletně neomezenými nabídkami za tisícovku vlastním tarifem, kde za stejnou cenu dá 6 GB.
  • Když už operátoři dokážou neomezená data nabízet sami, musí je s výhodnými podmínkami poskytovat i pro virtuály. Ti by tak mohli konečně konkurovat i u dražších tarifů, nejen předplacenek a základních paušálů.
  • O2 i virtuálové mají hodně prostoru pro manévrování, protože mezi Vodafonem a T-Mobilem je dost místa. Nemusí přitom hned poskytovat neomezená data. Z letních zkušeností T-Mobilu vyplývá, že by lidem stačilo například 20 GB na měsíc za férovou cenu.
  • Ze stejných zkušeností ale plyne i to, že by většině lidí stačilo s rezervou i 10 GB. Tarify Vodafone #jetovtobě nebo zvláštní nabídka T-Mobilu, kde za 499 Kč jsou kromě oněch deseti giga i volné minuty a SMS, jsou do jisté míry pořád bezkonkurenční tarify.

Byl pro vás článek přínosný?