Hlavní navigace

SSD disk lehčí než kapka vody

23. 12. 2007

Sdílet

Zdroj: Redakce

Intel představil nejnovější disk s flash pamětí - Intel® Z-P140 PATA Solid-State Drive (SSD). Tento disk je jedním z nejmenších na trhu a je určen zejména pro mobilní zařízení.  Je menší než penny a lehčí než kapka vody. Zařízení zatím disponuje kapacitou 2 GB nebo 4 GB. Podařilo se vytvořit miniaturní, lehké, výkonné a energeticky šetrné zařízení, které se stane součástí mobilní platformy Menlow připravované na rok 2008.

V porovnání se 1,8palcovým pevným diskem (HDD) je Intel Z-P140 co do velikosti zhruba 400× menší a se svými 0,6 gramy je i 75× lehčí. Intel Z-P140 PATA SSD nabízí rychlost čtení 40 MB/s a rychlost zápisu 30 MB/s. 

Více info: http://www.intel.com/pressroom/kits/events/ces2008/?iid=search

SSD jsou vůbec na vzestupu. Nedávno AnandTech zveřejnil zajímavé porovnání SSD disku nové generace proti nejrychlejšímu desktopovému pevnému disku (WD Raptor) a SSD už tento pevný disk nepředčil jen řádově v přístupové době, ale také vě většině testů rychlosti čtení a zápisu a samozřejmě v aplikačních testech.

Na serveru NextLevelHardware.com zašli ještě dále: těchto SSD disků zapojili do pole RAID 0 celkem 9 (což si při ceně jednoho rychlého 32GB SSD disku kolem 30 000 Kč může dovolit asi jen málokdo) a vy už můžete jen zírat s otevřenou pusou na průměrnou rychlost čtení přes 800 MB/s.

SSD disky se jeví jako odstranění nejužšího hrdla počítače, ale mají před sebou dlouhou cestu. Zajímavou úvahu na téma jejich výhodnosti a toho, zda se uchytí najdete v tomto článku.

 

 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku