Hlavní navigace

SSD na Computexu: nové řadiče, rozhraní PCI Express, exotické nápady

10. 6. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Veletrh Computex přinesl mnoho zajímavých kousků hardwaru a nejinak tomu bylo i stran SSD úložišť. Podíváme se tedy nyní na některé z neobvyklejších výrobků. Byly k vidění produkty postavené na nových řadičích, nebo modely pro zapojení přímo do slotu PCI Express.

K rozvíření stojatých vod trhu dost možná přispěje pestřejší nabídka řadičů. Na veletrhu se objevil čip NVS3600A od firmy Novachips. Řadič také přezdívaný Bugatti ukazovala firma Biwin ve svých SSD NuvoDrive NX. Zařízení pro rozhraní SATA 6 Gb/s je určeno pro firemní nasazení, a lze-li věřit číslům výrobce, nevede si řadič Bugatti nijak špatně (80 000 IOPS při náhodném zápisu 4KB bloků, sekvenční čtení/zápis zhruba 500 MB/s).

SSD Biwin NuvoDrive (Zdroj: TweakTown)

Dalším nováčkem je čip LM87800 od společnosti Link_A_Media Devices. Na ten si koupila exkluzivitu firma Corsair a najdete jej tak v jejích SSD řady Neutron. I zde je použito rozhraní SATA 6 Gb/s. Výkony také nezní zle, slíbeno je 90 000 IOPS při náhodném čtení či zápisu a sekvenční čtení/zápis přes 500 MB/s. Tato čísla ovšem zřejmě platí pro lepší model s přídomkem GTX, který používá Toggle NAND.

K vidění byl také řadič Kilimanjaro, vyvinutý společně společnostmi Marvell a OCZ. Kilimanjaro komunikuje přímo s rozhraním PCI Express, takže poskytne vyšší výkon než při připojení přes SATA. OCZ vystavilo vícero produktů, od verze pro mini-PCI Express s jedním řadičem, přes 2,5" model se dvěma, až po bláznivou kartu Z-Drive R5 s 16 čipy Kilimanjaro. Přes můstek jsou do systému připojeny osmi linkami PCI Express 3.0, takže výkon by mohl být vskutku šťavnatý. Kapacita úložiště má údajně jít až na 12 TB.

SSD OCZ Z-Drive R5 (Zdroj: HotHardware)

SSD s řadičem Kilimanjaro (Zdroj: AnandTech)

 

SSD pro slot PCI Express vystavoval také SanDisk, a sice model Lightning. Zajímavé je, že i tato společnost používá vlastní řadič; dostala se k němu koupí firmy Pliant. SanDisk je ovšem soběstačný i pokud jde o  čipy NAND. Ty jsou typu SLC a vyráběny jsou 24nm procesem.

SSD SanDisk Lightning (Zdroj: AnandTech)

Pokud se vám líbí neortodoxní či rozšafný hardware, možná se vám bude líbit zařízení, které vystavovala firma KingSpec. Jde o SSD opět ve formě karty PCI Express (8 linek standardu 2.0). NAND je připojena formou mSATA modulů, kterých je celých osm. Nacházejí se z obou stran ne zrovna malého PCB. Jde tak vlastně o jakýsi hybrid mezi SSD a řadičem RAID. Při dobře vyřešeném rozložení zátěže mezi moduly by výkon mohl být docela slušný.

SSD do PCI Express ×16, firma KingSpec (Zdroj: TweakTown)

SSD do PCI Express ×16, firma KingSpec (Zdroj: TweakTown)

A nakonec něco úplně jiného. U stánku firmy Zalman byl k vidění flashdisk pro rozhraní USB 3.0. To by nebylo tak zvláštní, ovšem v něčem se tento výrobek podobá SSD. Klíčenka je totiž založena na NAND typu SLC. Tento druh paměti flash se dnes používá spíše jen v těch nejdražších modelech úložišť, neboť se vyznačuje vysokou cenou. Ta zřejmě postihne i tento flashdisk. Výhodou bude samozřejmě vyšší výkon a životnost, je však otázka, zda to někdo dostatečně ocení.

Zalman - flashdick s NAND typu SLC (Zdroj: AnandTech)

Zdroje: TweakTown (1, 2), AnandTech (1, 2, 3). OCZ

Byl pro vás článek přínosný?