Hlavní navigace

Do obchodů jde 4TB verze SSD WD Blue. Stojí stejně jako QLC disky, ale má TLC NAND

5. 5. 2019

Sdílet

Už je to docela dlouhá doba, co jsme tu měli zprávu o tom, že Samsung vydává 4TB SSD. Tehdy šlo o variantu modelu SSD 850 Evo s TLC 3D NAND. Ceny NAND hodně klesly a pro podobnou rozmařilost jsou teď konečně lepší podmínky, ale zas tak mnoho disků s takto vysokou kapacitou není. Nyní ovšem na trh přichází něco, co by mohlo být zajímavé: 4TB model SSD WD Blue. A pozor: nebude jako některá konkurence používat potenciálně problematické paměti QLC, ale přesto bude nabízet hodně dobrou cenu.

 

SATA verze WD Blue dostala kapacitu 4 TB

Řadu WD Blue nedávno výrobce převedl do sféry rychlých NVMe úložišť s moduly WD Blue SN500. Ale 4TB varianta nevznikla v provedení M.2, místo toho vychází ze starší verze s rozhraním SATA a normálním 2,5" provedením (ale už s 3D NAND, kterou ze začátku Blue ani Green nepoužívaly). Půjde tedy o pomalejší úložiště, za což je ale odměnou ona vysoká kapacita. WD Blue s úložným prostorem 4 TB má označení WDS400T2B0A a je založené na 64vrstvé 3D NAND WD/SanDisku/Toshiby, přičemž jde jak už jsem zmínil o paměti se záznamem TLC. Je s nimi spárovaný řadič Marvell 88SS1074 se čtyřmi kanály a režimem pseudoSLC cache pro urychlení zápisu, což je dneska norma. Měla by být použita i mezipaměť DRAM.

WD uvádí, že SSD dosahuje sekvenční rychlost až 560 MB/s při čtení a až 530 MB/s při zápisu (pokud se píše do SLC bufferu, setrvalá rychlost po jeho zaplnění bude nižší, což pro tuto technologii platí vždy). V náhodném přístupu má disk dosáhnout až 95 000 IOPS při čtení až 82 000 IOPS pro zápis, což je v souladu s tím, co obvykle SSD na rozhraní SATA dokáží.

WD Blue SATA WD Blue SATA

4TB TLC NAND za cenu QLC disku

Co je na disku možná nejzajímavější – když už specifikace a platforma nejsou nové – je cena. Už se v našich obchodech objevil za ceny začínající na 14 300 korunách, což je jen o pár stovek výše, než za co je k mání 4TB SATA disk od Samsungu. Jenže to je model SSD 860 QVO, který má NAND typu QLC s horší charakteristikou výkonnosti i spolehlivosti/životnosti. Navíc jde o novou, málo prověřenou technologii.

Pokud by se za tedy prakticky stejné peníze dalo sehnat dotyčné SSD s pamětí TLC od poměrně dobrého výrobce, což by WD mělo splňovat (a 64vrstvá 3D NAND Toshiby/WD se osvědčila), zní to jako lepší nabídka, hodná preferování. Samozřejmě ale v tuto chvíli nevíme, zda třeba Samsung svůj model nezlevní. 4TB SSD 850 Evo s TLC NAND stojí ovšem stále o dost víc, takže je možné, že Samsung nechá ceny jak jsou a TLC u něj bude za příplatek.

V papírových specifikacích WD Blue 4 TB nemá nějak oslnivou výdrž, garantováno je jenom 600 TB zápisu (150 plných přepisovacích cyklů), přičemž záruka je tříletá. Zde Samsung QVO vede, protože garanci má sice také jen tříletou, ale na 1440 TB zápisu. Ovšem s vysokou pravděpodobností bude v reálné výdrži díky TLC vítězit WD Blue. QLC disk 860 QVO má pravděpodobně papírové číslo relativně blíž ke skutečným limitům, kdežto 150 cyklů modrého WD je asi na TLC 3D NAND s buňkou typu Charge Trap dost podhodnoceno. Pro srovnání: 2TB verze garantuje 500 TB, 1TB pak 400 TB zápisu. WD tedy neškáluje garance u vyšších modelů nahoru tak, jak by mohlo a nižší modely jsou specifikované na 400 cyklů/buňku.

WD Blue SATA 2

Tato 4TB verze WD Blue s rozhraním SATA by se měla oficiálně prodávat od 13 května, ale v Evropě už se po obchodech objevuje, včetně těch našich. Výše uvedené ceny jsou z nich. Pro ty, kdo chtějí rozsáhlejší úložiště, ale už ho chtějí mít čistě elektronické/nemechanické, by tu tedy tato možnost měla být už hodně brzo.

Galerie: WD Blue ve verzi SATA

Byl pro vás článek přínosný?