Hlavní navigace

ST Ericsson představuje ARM SoC Nova A9500 a A9600

16. 2. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Společný podnik STMicro a Ericssonu má nová SoC pro mobily a tablety.
Píšeme-li o System-on-Chip řešeních pro chytré mobilní telefony a tablety, věnujeme se většinou těm nejvýkonnějším od těch nejvěhlasnějších firem. Dnes dostane prostor trochu méně známá společnost ST Ericsson, která je společným podnikem STMicroelectronics a Ericssonu (který, aby to nebylo tak jednoduché, vyrábí mobilní telefony společně se Sony - ale to snad všichni víte) a zařízení s čipem od ní možná nosíte v kapse, aniž byste o tom věděli. Tato firma dnes pohovořila o svých SoC řady Nova na letošní a příští rok. Nelze si nevšimnout, že oproti Nvidii, Qualcommu nebo TI se ST Ericsson drží trochu více při zemi.


Nova A9500 obsahuje dvě jádra ARM Cortex-A9 s taktem až 1,2 GHz a grafický akcelerátor ARM Mali 400; oproti současné Nově U8500 slibuje zvýšení grafického výkonu o 20 %. Tento čip je vyráběn 45nm technologií a už nyní je dodáván výrobcům telefonů.

Nova A9540 bude vyráběna novým 32nm postupem, dvě jádra (opět Cortex-A9) poběží až na 1,8 GHz. GPU bude také z řady Mali 400, ovšem zřejmě nějaké lepší, neboť zde už výrobce slibuje čtyřnásobný výkon oproti současné generaci (U8500). Vzorky tohoto SoC by ST Ericsson chtěl dodat zákazníkům ve druhé polovině roku.

A konečně Nova A9600, vyráběná 28nm technologií a používající jádra ARM Cortex-A15 s maximálním taktem 2,5 GHz (ale stále pouze dvě). V ST Ericssonu budou rádi, pokud se jim podaří dodat vzorky ještě letos. Čekání se ale vyplatí. Pro GPU návrháři tentokrát sáhli k PowerVR a jeho řadě Rogue, která bude ve finále nejspíš označena jako SGX600. Rogue slibuje výkon 350 milionů trojúhelníků za sekundu, efektivní fill-rate 13 Gpix/s a podporu dosud nedokončené nové verze OpenGL ES, vyvíjené pod kódovým označením Haiti.

Pokud by vás zajímalo, kdo SoC od ST Ericsson používá, tak se společnost zrovna včera pochlubila, že její kombinované řešení SoC a 4G modemu NovaThor si vybrala Quanta Computers pro své 10,1" tablety. Quanta je OEM výrobce, takže tablety může pod svou značkou a se svým logem prodávat kterákoliv firma, kterou prototyp zaujme. ST Ericsson dodává nebo v minulosti dodávala snad všem výrobcům mobilních telefonů, kromě Sony Ericssonu i Nokii, Samsungu, LG nebo Sharpu.

Zdroj: ST Ericsson

Byl pro vás článek přínosný?