Hlavní navigace

Stáhněte si Thunderbird 15. Nyní obsahuje chat a lehce přepracované prostředí

29. 8. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nestává se každý den, aby to poštovní klient dotáhl na samostatnou zprávičku, ale nový Thunderbird, který vyšel souběžně s Firefoxem 15, za zmínku stojí. Navzdory tomu, že se Mozilla rozhodla nadále se na vývoji programu výrazněji nepodílet, se organizaci podařilo úspěšně dotáhnout do konce aspoň dříve plánované koncepty. Zamýšlený chat tak nakonec opravdu spatřil světlo světa, byla by ostatně velká škoda a smůla, kdyby zůstal pohřbený ne hluboko pod povrchem. K dispozici zde máte:

  • Facebook Chat,
  • Google Talk,
  • Jabber/XMPP,
  • IRC,
  • Twitter.

Thunderbird má nyní silnou zbraň, která mu může pomoci v boji s konkurencí. Chatovacích služeb by sice mohlo být více, pro začátek jsme však spokojení. Už nejde o obyčejného pošťáka, naopak se naučil více způsobům komunikace, přesně po vzoru dnešních webmailů jako Gmail nebo Outlook.com. Může vás taková multifunkční komunikační aplikace zaujmout, nebo raději zůstanete u svého webmailu?

 

Na první pohled zaznamenáte, že rovné hrany otevřených panelů vystřídaly oblé tvary. Ty tak trochu připomínají Chrome. Náhoda? Nový vzhled se nazývá Australis a později ho spatříme rovněž ve Firefoxu. Velkou veřejnou premiéru si však odbyl v poštovním klientu a nám se docela líbí. Na dříve přidanou funkci hledání na webu navazuje předvolba Do Not Track, jež bude navštíveným stránkám sdělovat, že si nepřejete být sledováni. Ve výchozím stavu je ovšem vypnutá, tak ji musíte zapnout (Možnosti → Bezpečnost → Webový obsah).

Rozšiřování základny služeb pro nahrávání souborů není zrovna nejrychlejší, buď jak buď, dnes můžete větší přílohy odesílat prostřednictvím Ubuntu One. Toto úložiště doplňuje dříve přidané YouSendIt. Příjemce zpráv tak nemusíte bombardovat obřími přílohami. Thunderbird 15 si můžete stáhnout z getthunderbird.com.

Zdroj: Mozilla

Byl pro vás článek přínosný?