Hlavní navigace

Stahujte Firefox 10. Nyní se skrytým tlačítkem Vpřed

31. 1. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jubilejní vydání nezávislého prohlížeče se z pohledu běžného uživatele v nijak závratně slavnostním stylu nenese. Mozilla především zapracovala na poměrně významných vylepšeních týkajících se webových standardů. V první řadě se důležitého vylepšení dočkala technologie WebGL. Připomínám, že tahle věc nám umožní přinést přímo do prohlížeče třetí rozměr, kterého nejvíce využijí hry. To vše bez nutnosti instalovat zásuvné moduly. Od Firefoxu 10 už grafika nebude tak kostrbatá, protože vývojáři dali zelenou vyhlazování hran.

Za další milník lze považovat 3D transformace, což zase spadá do kategorie kaskádových stylů. Asi je vám jasné, jak se tato vlastnost dá využít. Pod HTML5 se pro změnu řadí API pro celoobrazovkové aplikace. Webové služby tak budou moct v případě potřeby běžet přes celou obrazovku. Kromě toho vývojáři opravili dost nepříjemný pád, kdy vám stačilo pouze přesunout záložku a prohlížeč se zhroutil. Dohromady čítá seznam přes 1400 oprav a úprav.

Pokud si něčeho všimnete na první pohled, bude to chybějící tlačítko pro navigaci vpřed. To se ukazuje až tehdy, když existuje možnost přejít alespoň o krok vpřed. Další vylepšení se týká kompatibility doplňků, většina by jich měla být kompatibilních, takže se nebudete potýkat s tradiční nefunkčností některých rozšíření po přechodu na nový Firefox. V neposlední řadě se toto vydání dá sehnat ve speciální edici ESR, která bude podporována přes půl roku. Primárně cílí na podniky, nikoli na domácí uživatele. Tentokrát si tedy vyberte, který Firefox si stáhnete:

  • Firefox 10 (bude za šest týdnů nahrazen jedenáctou řadou)
  • Firefox 10 ESR (bude nahrazen sedmnáctou řadou za zhruba půl roku)

Podrobnější informace o Firefox ESR: Podpora Firefoxu 3.6 skončí v dubnu, na půl roku jej nahradí Firefox 10

Seznam známých problémů nicméně zrovna přívětivě nevyhlíží, podle něj mohou někteří uživatelé Gmailu zaznamenat pomalé skrolování, momentálně ani nefungují oznámení prostřednictvím programu Growl 1.3. Na některých touchpadech zase nepracuje vertikální skrolování.

Zdroj: Mozilla Developer Center

Byl pro vás článek přínosný?