Hlavní navigace

Star Wars: stále nedokončená sága

10. 10. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

První (vlastně čtvrtá) epizoda se točí už 33 let. Každých pět let vychází nová verze, která mění střih, efekty, celé scény a digitální postavy nahrazují loutky. Teď se snímky převádějí do 3D a za dva roky vtrhnou do kin.

Se Star Wars jste se určitě setkali, i když se vám film líbit nemusí. Tento vesmír totiž časem přesáhl hranice pop kultury. Pokud se zajímáte o finance, určitě jste o jeho úspěchu také slyšeli. Jen původní film vydělal čtyřicetinásobek svého rozpočtu. Všechny dohromady pak na dnešní peníze asi 4,5 miliardy amerických dolarů. Jenže Lucas chytrým marketingem během 30 let vydělal asi 22 miliard. Prodával hry, knihy a hlavně hračky, které vydělaly dvakrát tolik co zbytek repertoáru. Dokonalejší merchandising nehledejte. (K tomu pěkná infografika zde.) Ale vraťme se zpět ke snímkům.

Filmová sága, kterou před 33 let započal George Lucas, je nesmrtelná, a to doslova. Šest filmů o boji dobra a zla totiž nejsou stále dokončeny, díky (kvůli?) počítačům žijí věčně. Převedením do žargonu IT bychom je mohli vnímat stabilní beta verze, kterým se tu a tam vylepší nějaká funkce. Už kdysi Lucas tvrdil, že jeho původní vize dosud není naplněna, proto ve svém studiu ILM všechny snímky neustále ladí. Možná ke vzteku skalních fanoušků.

Pokračování na Cnews.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku