Hlavní navigace

Staré televize a set-top boxy vydrží ještě pět let. DVB-T v Česku skončí v roce 2021

22. 7. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

DVB-T u nás naostro začalo vysílat od října 2005. V roce 2011 pak definitivně nahradilo analogové vysílání. Po dalších deseti letech pravděpodobně dojde k vypnutí první generace „digitálu“. Vláda tento týden schválila novou strategii rozvoje televizního vysílání, ve které myslí na rozvoj DVB-T2 a konec DVB-T.

DVB-T by mělo skončit v únoru 2021
DVB-T by mělo skončit v únoru 2021

DVB-T podle vládního průzkumu využívá 60 % domácností, pro 40 % domácností je to navíc jediný způsob příjmu televizního vysílání. Neexistuje tedy scénář, který by pozemní televizi zrušil na úkor satelitu, kabelovku nebo IPTV.

V Česku jsou momentálně čtyři celoplošné digitální multiplexy a několik regionálních sítí. Na podzim 2016 začne postupný přechod na DVB-T2. Vedle stávajících sítí vzniknou dva přechodné celoplošné multiplexy a jeden regionální DVB-T2.

 

Ministerstvo průmyslu a obchodu chce v té době rovněž odstartovat informační kampaň k přechodu na nový standard. Souběžné vysílání DVB-T a DVB-T2 podle předběžného plánu potrvá do 1. února 2021. Pak dojde k vypnutí DVB-T. Po úspěšném přechodu by v Česku mělo vysílat až šest celoplošných multiplexů.

Nové standardy i frekvence

DVB-T2 je se staršími přijímači nekompatibilní. Nový standard používá odlišné kódování, modulaci a další parametry ovlivňující vysílání. Mění se i obrazový formát. Zatímco SD kanály jsou většinou vysílány v MPEG-2 a HD v MPEG-4 AVC (H.264), u DVB-T2 se od začátku počítá s modernější kompresí HEVC (H.265). Z těchto důvodů bude třeba měnit televizory i set-top boxy.

Vládu k přechodu tlačí také Evropská komise. Ta totiž rozhodla, že se část frekvenčního UHF pásma (470–790 MHz) určeného pro televize přiřadí mobilním sítím. Zlomovou frekvencí je 694 MHz. Nižší kmitočty budou pro televizi, vyšší pro mobily. Menší pásmo pro televize lze kompenzovat efektivnějším vysíláním, tedy DVB-T2/HEVC. Evropská komise chce spektrum rozdělit do 30. června 2020, byť jednotlivým členským zemím EU může schválit dvouletou výjimku.

Česko však nechce být ve skluzu. „Věřím, že Strategie, tak jak byla vládou schválena, přispěje v nejvyšší možné míře k zachování tržního prostředí v oblasti televizního vysílání a zároveň k zachování dostupnosti bezplatných televizních programů pro široké vrstvy diváků v celé zemi,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Tuzemští mobilní operátoři sdružení v APMS se již na rozdělení spektra těší. „APMS vítá vládou schválenou Strategii rozvoje digitálního televizního vysílání, v níž jsou představeny další kroky v modernizaci pozemského televizního vysílání. Jsme rádi, že Česká republika bude směřovat k uvolnění pásma 700 MHz pro vysokorychlostní mobilní datové služby a zůstane tak ve skupině rozvinutých evropských zemí, z nichž některé již toto pásmo pro rychlý mobilní internet vyčlenily,“ píší operátoři v tiskové zprávě.

Zdroj: MPO, APMS

Byl pro vás článek přínosný?