Hlavní navigace

Starlink Elona Muska chce nabízet satelitní internet i v Česku, zaregistroval se u ČTÚ

20. 8. 2021

Sdílet

Zdroj: U.S. Air Force
Oficiálně se zaregistroval u Českého telekomuinikačního úřadu. Česko přitom na posledním seznamu ještě nefigurovalo, nyní je ale na webu ČTÚ k vidění zaregistrovaná společnost STARLINK INTERNET SERVICES LIMITED s rozsahem podnikání na území České republiky se zahájením činnosti od 1. září tohoto roku.

Službu si však zatím ještě objednat nemůžete, lze se však zaregistrovat a složit zálohu. Cena satelitního internetu má být 99 dolarů měsíčně, ale platí se poté ještě vstupní poplatek, v jehož ceně je uživatelský terminál (parabola a router). Starlink má na svém webu uvedeno jako datum pro náš region až rok 2022. Starlink v současnosti disponuje asi dvěma tisíci satelity a stále vypouští další. Celkem jich má být přes 12 tisíc.

Evidence podnikatelů v elektronických komunikacích podle všeobecného oprávnění Český tele... Evidence podnikatelů v elektronických komunikacích podle všeobecného oprávnění Český tele...

Uživatel se se svým zařízením nepřipojuje přímo na satelit (jako tomu bylo třeba v případě sítě Iridium s obřími anténami u satelitních telefonů), ale pomocí paraboly a terminálu si vytvoří lokální síť Wi-Fi (nebo ethernet). Na novinku upozornil Radek Zajíc na Twitteru.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.